Nem változott az agrárium külkereskedelmi szerepe

Alig mozdult el tavaly 2017-hez képest a mezőgazdasági termékek import- és exportaránya az Európai Unió­ban.

Magyar Nemzet
2019. 04. 28. 10:33
null
A gazdák továbbra is számíthatnak a kiszámíthatóságra a kormány részéről Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig mozdult el tavaly 2017-hez képest a mezőgazdasági termékek import- és exportaránya az Európai Unió­ban. Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban 151 millió tonna agrárterméket importált a közösség, míg exportra 99 millió tonna jutott. A kereskedelmi forgalom enyhén, 2,1 százalékkal nőtt egy év alatt. A kivitel 3,1 százalékkal, míg a behozatal csak 1,5 százalékkal emelkedett 2017-hez képest, ám az importárak emelkedése némileg nagyobb mértékű volt, mint az exportáraké.

A teljes európai uniós külkereskedelemhez 2018-ban hét százalékkal járult hozzá az agrárium, ami kismértékben, 0,4 százalékkal elmaradt a ­2017-es részesedéstől.

A forgalmon belül az állati és növényi termékek és az élelmiszerek aránya érdemben nem változott. Az import és az export értéke közel azonos volt tavaly: 138, illetve 137 milliárd euró. Az Európai Unió és a világ többi része közötti agrárkereskedelem évek óta kedvezően alakul: míg a válság előtt 50-70 milliárd eurót tett ki a mezőgazdasági termékek forgalma, addig 2017-re megduplázódott mind az import, mind az export értéke.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.