Nem zárja ki a csok a babaváró támogatást

2019. 06. 06. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A babaváró támogatással kapcsolatos leggyakoribb tévhitekre adott válaszokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján a Bank360. Félreértésre adott okot például a babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsolata. Fontos, hogy a babaváró hitel akkor is igényelhető, ha valaki felvette vagy később szeretné felvenni a csokot. Ilyenkor csak a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató lehet akadály, vagyis ha a csokos kölcsön törlesztőrészlete mellett a család jövedelme már nem terhelhető tovább. A csokkal szemben ugyanakkor szigorúbb feltételeknek kell megfelelni a babaváró hitel igénylésekor. A házaspár egyik tagjának legalább hároméves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, ami munkaviszonyból vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszonyból is származhat.

Sokakat foglalkoztató részlet, hogy a babának az igénylés után kell megszületnie ahhoz, hogy a felvételt követő öt év után is kamatmentes maradjon a hitel. A babaváró támogatásnál nem befolyásoló tényező, hogy a házaspárnak hány gyereke van vagy hányat tervez még. Ahhoz, hogy kamatmentes maradjon a kölcsön, a felvételt követő öt éven belül születnie kell egy gyermeknek, a tartozás harminc százalékát a második megszülető, a teljes tartozást a harmadik megszülető gyermek után engedik el. Lényeges, hogy a babaváró hitelt kizárólag azok vehetik fel, akik már az igényléskor is házasok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.