Nem csak járványálló, fejlődött az energiaszektor

Az elmúlt évben három Magyarország és Közép-Európa számára egyaránt fontos energetikai projekt is megvalósult.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 16:41
Floating LNG Terminal With Fuel Seeing Boom In Demand
The LNG Croatia FSRU liquid natural gas (LNG) storage vessel at the LNG terminal, operated by LNG Croatia LLC, in Krk, Croatia, on Monday, Jan. 25, 2021. The market for vessels carrying liquefied natural gas boomed last year as the worlds biggest trading houses and oil majors booked up ships to take advantage of the winter demand boom in fuel demand. Photographer: Petar Santini/Bloomberg via Getty Images Fotó: Petar Santini Forrás: Bloomberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az energetikai szektor a világjárvány kihívásainak is ellenállt, sőt, az elmúlt évben három, Magyarország és Közép-Európa számára is egyaránt fontos, az ellátásbiztonságot növelő energetikai projekt valósult meg – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese egy energiapiaci kockázatokkal foglalkozó nemzetközi konferencián. A Risk Management in Energy konferenciát negyedik alkalommal rendezték meg a moszkvai központú Energetikai és Pénzügyi Intézet (Institute for Energy and Finance, IEF) szervezésében Oroszország Energetikai Minisztériumának támogatásával.

Előadásában Ságvári Pál felsorolta az említett fejlesztéseket: tavaly november óta 1,75 milliárd köbméter földgázkapacitás érhető el Románia irányából a magyar–román földgázvezetéken, 2021. január óta működik a horvátországi Krk-szigeti LNG-terminál, áprilisban pedig elindult a villamosenergia-kereskedelem az új magyar–szlovák határkeresztező távvezetékeken. A fejlesztések tovább növelték hazánk és a régió ellátásbiztonságát.

A Krk-terminálról is érkezik energiahordozó
Fotó: Petar Santini / Bloomberg

A következő tizenkét hónapban várható, magyar vonatkozású fejlesztésekről szólva Ságvári Pál emlékeztetett, hogy a 2021. október 1-jétől kezdődő gázévre lehetővé válik a Szerbia felőli beszállítási kapacitások lekötése az épülő új földgázbetáplálási ponton. Június 17-től indul a magyar, román, szlovák, cseh, lengyel, osztrák és német felek együttműködésével megvalósuló Interim Coupling, vagyis a másnapi kereskedésű villamosenergia-piac összekapcsolási projekt (DE-AT-PL-4M MC project), majd 2022 februárjától a még szélesebb európai térséget, az úgynevezett Core-régiót felölelő áramlás alapú (flow-based) másnapi piac-összekapcsolás. Jövő év márciusában pedig várhatóan üzembe helyezik a magyar–szlovén határkeresztező távvezetéket is.

A plenáris szekció előadói egyetértettek abban, hogy az energiapiacok előtt álló legnagyobb kihívást nem a világjárvány okozta gazdasági visszaesés jelenti, hanem a karbonsemlegességi célokat kitűző szakpolitikai irányváltás, amely mellett világszerte egyre több kormány kötelezi el magát. A résztvevők szerint a szabályozó hatóságok előtt álló egyik legfontosabb feladat, hogy az energetikai rendszerek megbízható és stabil működését az energiaátmenet alatt is biztosítsák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.