Németország nem zárja ki a Huaweit az 5G távközlési tenderből

A német kormány mindenképpen el kívánja kerülni, hogy a kínai Huawei Technologies berendezései nélkül kelljen kiépíteni a következő generációs mobil távközlési hálózatot Németországban – számolt be a Reuters hírügynökség a Handelsblatt német lap értesülésére hivatkozva.

Forrás: MTI2019. 02. 08. 21:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Handelsblatt értesülése szerint Helge Braun, a kancellári hivatal minisztere a szerdai rendes kormányülést követően abban állapodott meg a külügyi, belügyi, gazdasági, pénzügyi és infrastrukturális tárcák vezetőivel, hogy igyekeznek elkerülni a Huawei kizárását a távközlési hálózatfejlesztési tenderekből.

A Reuters hírügynökség német kormányzati körökből származó információi szerint a miniszterek megbeszélésükön megvitatták az 5G mobilhálózati rendszerek biztonságának kérdéseit és éles vita zajlott le közöttük a Huawei szerepét illetően.

A Bloomberg hírügynökség egy névtelenséget kérő kormányzati illetékes tájékoztatása alapján készült beszámolója szerint a miniszterek megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy jogi képtelenség lenne bármely beszállítót kipécézni és név szerint kizárni kormányzati tenderekből. Peter Altmaier gazdasági miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy a német kormány fejlesztési projektjeiben nem lenne ajánlatos vállalatokat célba venni, hanem minden pályázóra érvényes technológiai feltételeket kell lefektetni.

Az 5G mobilhálózati rendszerek biztonságát garantáló technológiai feltételek összeállításával a belügyminisztériumot bízták meg. A fejlesztésben érintett többi minisztérium véleményezése után a technológiai feltételek katalógusa heteken belül elkészülhet és márciusban sor kerülhet az 5G hálózatfejlesztési tender kiírására – írja a Bloomberg hírügynökség.

„Bármelyik cég is kerüljön ki győztesen a tenderből, garanciát kell tudnia adni arra, hogy berendezései megfelelnek a biztonsági feltételeknek” – szögezte le Peter Altmaier gazdasági miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.