Nemzeti Kötvény után nyugdíjcélú állampapír

Várhatóan ősszel az inflációt követő kamatozású nyugdíjkötvény is forgalomba kerül. Ez nem ötéves, hanem jóval hosszabb kifutású értékpapír lesz.

Horváth Éva
2019. 04. 12. 11:30
null
Az Államadósság-kezelő Központ új termékekkel ösztönzi a befektetéseket Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állami nyugdíjrendszer 2060-ig képes megfelelő nyugdíjat biztosítani, ám a növekvő igények miatt szélesebb eszköztárra, tudatosabban kialakított önfinanszírozásra alapuló rendszerre van szükség – hangsúlyozta csütörtökön Balogh László, a pénzügyi tárca pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, a Napi.hu Magyar öngondoskodás 2019 konferenciáján.

– Első lépésben az állam a rövid távú gondoskodást szeretné ösztönözni a június 1-jétől piacra kerülő, adókedvezményt biztosító Nemzeti Kötvénnyel. A lépcsőzetes, ötéves futamidejű állampapírt a bankok, a Magyar Posta, a kincstár is és a lakás-takarékpénztári ügynökök is árulhatják majd. A piacon ez lesz a legkedvezőbb kamatozású állampapír, amelyet nyomtatott formában is meg lehet majd vásárolni – emelte ki a PM szakembere.

Várhatóan ősszel az inflációt követő kamatozású nyugdíjkötvény is forgalomba kerül. Ez nem ötéves, hanem jóval hosszabb kifutású értékpapír lesz. Az Államadósság-kezelő Központ e termékkel azt a lakossági befektetői kört szeretné megszólítani, akiknek nincs még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása. A kibocsátás részletein jelenleg még dolgoznak.

Az Államadósság-kezelő Központ új termékekkel ösztönzi a befektetéseket
Fotó: Teknős Miklós

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója kifejtette: hazánkban a 16–35 éves korosztály kevesebb mint hét százalékának van önkéntes nyugdíjpénzári tagsága, a lakosság öngondoskodási mutatói lényegében változatlanok, a gazdaságilag aktívakat nem sikerült megszólítani. A pénztáraknak aktívabb befektetésiállomány-kezelésbe kell kezde­niük, az MNB pedig a jóléti alapok létrehozásával segítené a szektor bővítését – idézte az előadót a konferenciát szervező portál.

– Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kafetériában is adhatja a munkaadó. Ilyen hosszú időre a dolgozók ritkán gondolkodnak előre, ezért van olyan cég is, amely mindenkinek befizeti ezt a hozzájárulást – jegyezte meg a Cafeteria Trend Kft. ügyvezető igazgatója, juttatási szakértő. Fata László konkrét adatokra hivatkozva rámutatott: 2013-ban a munkáltatók ötven százaléka ajánlotta fel a dolgozóinak a nyugdíjpénztári hozzájárulást, ami 76 százalékkal 2016-ban volt a csúcson, ám ez 2019-ben 43 százalékra esett vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.