Nemzetközi Beruházási Bank: A Budapestre költözés óta a hitelportfólió 98 millió euróval nőtt

Miután az NBB átköltözött az Európai Unióba, a nemzetközi fejlesztési bank sikeresen kibocsátott három kötvényt is – Magyarországon, Romániában és Csehországban – több mint 275 millió euró összegben.

Forrás: MTI2019. 11. 26. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) a Budapestre költözés óta eltelt 6 hónap alatt 11 százalékkal, 98 millió euróval növelte a hitelállományát, amely így 990 millió euróra emelkedett, az év végére pedig bizonyosan meg fogja haladni az 1 milliárd eurót – mondta az NBB igazgatótanácsának elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Nyikolaj Koszov közölte: az elmúlt időszakban a bank 21 projektet értékelt, ezek közül 19-et hagytak jóvá, összesen 373 millió euró értékben. Várhatóan a bankban érdekelt minden tagállamban lesz új beruházás, és olyan kulcsfontosságú ágazatok fejlesztési finanszírozásában vesznek majd részt, mint az infrastruktúra, az energetika, a kohászat, az autóipar, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, illetve a turizmus.

Miután az NBB átköltözött az Európai Unióba, a nemzetközi fejlesztési bank sikeresen kibocsátott három kötvényt is – Magyarországon, Romániában és Csehországban – több mint 275 millió euró összegben. Ez nagyjából 30 százaléka a bank által 2014 óta kapott összes hosszú lejáratú forrásnak. Az Európai Unióba költözés lehetővé tette a bank számára, hogy jelentősen megnövelje befektetői bázisát, így az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhat befektetői között – bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat –, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről.

A magyarországi vállalkozások rendkívül pozitívan reagáltak a bank Európába költözésére, hiszen közös érdek, hogy Budapest nemzetközi pénzügyi központtá váljon – emelte ki Nyikolaj Koszov. Az NBB, mint az egyetlen kelet-közép-európai központtal rendelkező nemzetközi fejlesztési bank tevékenységei ehhez minden lehetséges módon hozzájárulnak – jelezte.

Laszlóczki Imre, az NBB igazgatótanácsának nemrégiben kinevezett magyar alelnöke, és stratégiai részlegének vezetője elmondta: az NBB 2023-tól érvényes új stratégiájának középpontjában a gazdaság fejlesztése, a bank nemzetközi partnerhálózatának bővítése, új részvényesek bevonása, valamint a médiakapcsolati tevékenységek erősítése állnak.

Kérdésre Nyikolaj Koszov közölte: a Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozó alkalmával találkozott Áder János köztársasági elnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy a víz problémakörének megoldása nemzetközi összefogást igényel, ebben a fejlesztési és a kereskedelmi bankoknak is egyre jelentősebb szerepet kell játszaniuk. Hozzátette, hogy az NBB portfóliójában is egyre nagyobb arányban vannak úgynevezett zöld kötvények.

Az NBB mérlegfőösszege ez év október végén 1 milliárd 350 millió eurót ért el, szemben a 2018 végi 1 milliárd 194 millió euróval. A hitelállomány 2019. október végéig 990 millió euróra emelkedett, tavaly 851 millió eurót tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.