Népszerű az állami nászajándék

A lehetőség a gyermekek után járó családi kedvezményt egészíti ki, ezzel az adórendszer lényegében már a kezdetektől segíti a családalapítást. Európában hasonló megoldást nemigen találni.

Jakubász Tamás
2019. 12. 18. 14:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen népszerű az első házasoknak szóló személyijövedelemadó-kedvezmény – mindez persze nem csoda, hiszen egyre népszerűbb maga a házasság is.

A családokat, a gyermekvállalást támogató adórendszer kialakításának folyamatában a kormányzat 2014-ben jutott el odáig, hogy megszövegezze az első házasságukat megkötő adófizetők kedvezményének szabályait. Ezek szerint a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül a házastársak együttesen havi ötezer forint adókedvezményre jogosultak, ami – 2016 óta – gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető. A házassági kedvezmény akkor jár, ha legalább az egyik házastárs az első házasságát kötötte. A kormányzat érvelése szerint a lehetőség a gyermekek után járó családi kedvezményt egészíti ki, ezzel az adórendszer lényegében már a kezdetektől segíti a családalapítást.

– Európában hasonló megoldást nemigen találni – teszi hozzá a kormányzati érvelés.

Tavaly egyébként majdnem négyszer annyian vették igénybe a havi ötezer forintos szja-kedvezményt, mint 2015-ben. Az szja-bevallások adatai alapján 2018-ban 85 ezer első házas igényelte a neki törvény szerint járó összeget, ezzel ez érintettek összességében 3,3 milliárd forinthoz jutottak. Ehhez képest az első évben, vagyis 2015-ben 22 ezren éltek a lehetőséggel, és hozzá is jutottak együttesen félmilliárd forinthoz.

Az emelkedés hátterében egyrészt az állhat, hogy az adófizetők megismerték a kedvezményes szabályt, másrészt pedig, hogy megugrott a házasságkötések száma. A statisztikai hivatal adatai szerint míg 2010-ben valamivel több mint 35 ezer pár házasodott össze, addig 2016-ban már majdnem 52 ezer. Az érték utóbb csökkent ugyan, de idén már újra nőtt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy szeptember végéig több mint 52 ezer frigyet jegyeztek fel. – A 2019. január–szeptemberi időszakban kötött házasságok száma a legmagasabb 1990 óta – rögzítette a témáról szóló őszi beszámolójában a Statisztikai Hivatal.

A gyakorlati tudnivalók közül a pénzügyi tárcánál megemlítették, hogy az érintettek már az adóelőlegükből is érvényesítsék az első házasulók kedvezményét, amely a házasságkötést követő hónaptól jár. Ez a megoldás nemcsak azért jó, mert a friss házasok hónapról hónapra több fizetést vihetnek haza, hanem azért is, mert így az adóbevalláskor nem kell ezzel foglalkozniuk. Az állami nászajándékhoz rendkívül egyszerűen hozzá lehet jutni: csak le kell adni erről egy nyilatkozatot a munkáltatónál. Ha ez mégsem történne meg, akkor az adóhivatal által készített bevallási tervezetben lehet megtenni a szükséges módosítást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.