Nincs vásárlási láz a lakáspiacon

Gyakorlatilag egy-két napja van már csak a lakásvásárlás lezárására annak, aki még idén szeretne új otthonába költözni. Bár az új építésű lakásoknál az ötszázalékos forgalmi adó kivezetése némi plusz forgalmat hozott az év végére, szokásos módon decemberben lesz a legkevesebb adásvétel. Az új év elején viszont jellemzően mindig kiugróan nagy az érdeklődés, amit most az új otthonteremtési lehetőségek is táplálhatnak.

2019. 12. 19. 9:28
null
Ha valaki ezen a héten nem üti nyélbe az adásvételt, azt már csak januárban pótolhatja Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományosan december számít a leggyengébb hónapnak az ingatlanpiacon. Nincs mit csodálkozni ezen: a karácsonyi és szilveszteri időszakban egy-két hétre szinte mindenhol megáll az élet, különösen olyan években, mint amilyen az idei is, amikor a munkanap-áthelyezéseknek köszönhetően a legtöbben lényegében másfél hét egybefüggő, szabadság nélküli szünetet élvezhetnek hazánkban.

– Ha valaki ezen a héten nem tud érdemben pontot tenni adásvétele végére, azt az ügyletet gyakorlatilag már csak januárban lehet megkötni. Ilyenkor már nem lehet ügyvédet „fogni”, a banki hitelbírálatnak is korábban meg kellett történnie ahhoz, hogy egy lakás gazdát cserélhessen még karácsony előtt – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője. Szerinte a következő időszakban amúgy is növekedni fognak az értékesítési idők az ingatlanpiacon, mivel csökkenő arányban vannak befektetői vásárlások – ezek pedig jellemzően sokkal gyorsabban megköttetnek, mint a saját célú vételek.

Jóllehet ezekben a napokban még viszonylag sok adásvételt próbálnak lezárni az ingatlanközvetítők, ezek javarészt nem mostanában indított ügyletek, hanem olyanok, amelyekben az első kapcsolatfelvétel jellemzően már október–novemberben megtörtént.

– Egy lakás adásvételekor a hirdetés feladásától a szerződés aláírásáig legalább egy-két hónappal kell számolni. Különösen igaz ez azokra a családi, saját célú vásárlásokra, amelyekben hitelkérelem, esetleg valamilyen állami támogatás is megjelenik. Ezek mind-mind növelik az ügyintézés idejét – magyarázta Benedikt Károly. Az elemzési vezető szerint ritka az olyan ügyfél, aki kifejezetten a karácsony miatt sürgetné a vásárlást, mert a karácsonyfát már az új otthonában szeretné felállítani. Az ügyeletek sürgetése mögött általában inkább az húzódik meg, hogy például minél rövidebb ideig kelljen az albérletet fizetni, ám ez az esztendő minden szakában így van, nem csak az év végén.

Ha valaki ezen a héten nem üti nyélbe az adásvételt, azt már csak januárban pótolhatja
Fotó: Havran Zoltán

Bár több ingatlanpiaci szereplő – így a DH is – 2019 második felében már a forgalom csökkenését jelezte, az ötszázalékos lakásáfa kivezetése a karácsony előtti utolsó munkanapokon mégis hozott némi piaci pezsgést. Megnőtt ugyanis azoknak az új építésű lakást vásárlóknak az aránya, akik nagyobb előleget fizetnek be, hogy ezt még a kedvezményes áfakulccsal tehessék. Azonban ez a lehetőség is lezárul, a legtöbb fejlesztőnél legfeljebb a mai napig van erre lehetőség.

Benedikt Károly még egy triviális okot említett, amely miatt decemberben elég kicsi a lakáspiaci forgalom.

– Decemberben a legrövidebbek a napok, ilyenkor munka után nem lehet már megfelelően lakásokat nézegetni, sötétben nem érdemes például feltérképezni egy adott ingatlan környékét. Nem beszélve arról, hogy a karácsonyi készülődés másfelé tereli a legtöbbek figyelmét – mutatott rá a DH elemzési vezetője, hozzátéve, hogy az érdeklődések jellemzően nagyon megugranak az új évben, mert a karácsonyfa alatt vagy egyfajta újévi fogadalomként döntik el sokan, hogy most már tényleg költöznek.

Hasonló következtetésre jutott az egyik legnagyobb hirdetési oldal is. Az Ingatlan.com szerint abból látszik, hogy a karácsonyi időszakban döntenek a legtöbben a lakásvásárlási tervekről, hogy az elmúlt években is mindig januárban volt a legmagasabb az eladó lakások iránti érdeklődések száma. A portál szerint egyébként idén valamelyest visszaesett a lakáspiac forgalma, becslésük szerint 2019-ben 155 ezer adásvételt ütnek nyélbe, ami így öt százalékkal kevesebb lenne a tavalyi éves forgalomnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.