Nő az európai szabadalmak magyarországi hatályosítása iránti kérelmek száma

Tavaly 9 százalékkal 5225-re nőtt az Európai Szabadalmi Hivatal által megadott európai szabadalmak magyarországi hatályosítása iránti kérelmek száma, jelezve a magyar gazdaság iránti növekvő külföldi érdeklődést – írja a Világgazdaság.

Forrás: MTI2019. 03. 25. 10:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap hétfői számában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatait ismertetve kiemeli: a jogosultak között a székhelyük alapján kiemelkedő arányt képviselnek az amerikaiak (23 százalék) és a németek (22 százalék). Őket követik a svájciak (9 százalék), a franciák (7 százalék) és a japánok (5 százalék).

Ezek az arányok a magyar gazdaság szerkezeti adottságaival, az országba irányuló importtal és működőtőkével vannak összhangban – mutat rá cikkében a lap.

Az európai szabadalmak száma 21 százalékkal nőtt, meghaladta a 127 ezret. A hazai bejelentéseké az előző évi 95-ről 120-ra emelkedett, ez az elmúlt tíz év legmagasabb adata.

Területek szerinti bontásban a gyógyszeripar tarol: a Magyarországon hatályos nemzeti és európai szabadalmi oltalmak 37 százaléka erre az ágazatra összpontosul. Jelentős még az egyéb berendezés, illetve műszerek szakterület 12 és 9 százalékos részaránnyal, valamint a vegyészeté (8 százalék) és a fémtermékeké (7 százalék).

Tavaly év végén Magyarországon 28 677 hatályos szabadalom volt, 91 százaléka hatályosított európai szabadalom, a többi nemzeti úton megadott oltalom.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.