Nőhet a kkv-k kötvénypiaci részvétele

Horváth Éva
2019. 04. 03. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis- és középvállalatok (kkv) forrásellátottsága és versenyképességének előmozdítása érdekében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a jövőben, a Magyar Nemzeti Bank engedélyével és ellenőrzése mellett, értékpapírosítást elősegítő szervezői és tanácsadói tevékenységet is folytathat a tőkepiacról szóló törvény tegnap elfogadott módosítása nyomán. Ezzel bővül a kkv-k kötvénypiaci részvétele és a finanszírozási lehetőségek tárháza a befektetők érdekeinek védelme mellett.

A törvénymódosítás összhangban van az Európai Tanács és Parlament törekvésével, amely az értékpapírosítást egyszerű, átlátható, egységesített és kellően felügyelt keretek között igyekszik megvalósítani.

Az értékpapírosítás hazai elterjedésével kialakuló fejlett kötvénypiac növeli és ezáltal ellenállóbbá teszi a pénzügyi rendszert – hangsúlyozta közleményében a BÉT. Egy, a vállalatok szélesebb köre által elérhető, likvid kötvénypiac a reálgazdasági szereplőknek sokszínűbb, a kockázatokat megosztóan mérséklő tőkebevonást tesz lehetővé, növeli a rendelkezésre álló forrást a finanszírozási feltételek javulása mellett.

Azzal egyébként, hogy a kis- és középvállalatokkal, különösen a termelő vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések is megjelennek értékpapír formájában a piacon, a társaságok finanszírozási feltételei, egyszersmind a vállalati kötvénypiac likviditása is javulhat. A Budapesti Értéktőzsde a lakossági követelések értékpapírosítását azonban nem támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.