Nőtt a gazdasági szereplők bővülésbe vetett bizalma

Egy felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index júliusban hat ponttal mínusz 26,9 pontra emelkedett.

Magyar Nemzet
2020. 07. 27. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdasági szereplők kilátásainak áprilisi sokkszerű romlása után májusban és júniusban számottevő pozitív korrekció következett be. Júliusban a GKI konjunktúraindexe enyhén, két ponttal mínusz 18,2 pontra emelkedett a fogyasztók és az üzleti szolgáltató cégek javuló, a többi ágazat stagnáló várakozásainak köszönhetően – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel. Az unió támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index júliusban hat ponttal mínusz 26,9 pontra emelkedett, míg az üzleti mindössze egy ponttal mínusz 15,2 pontra nőtt a júniusihoz képest. Az üzleti bizalmi index értéke júliusban a 2013 eleji szintnek felel meg.

Építőipar, munkaerő, sisak, építkezés
Fotó: Vémi Zoltán

Az iparban nehézkesen megy az újraindulás. Júliusban a bizalmi index lényegében nem változott az egy hónappal korábbihoz képest. Ugyan a rendelésállományok megítélése javult, de a termelési kilátások romlottak. Az építőipari várakozások sem változtak érdemben. Az ágazat az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállományokkal kapcsolatos elégedettsége is romlott kissé. Júliusban a kereskedelmi bizalmi index csak hibahatáron belül javult. Az eladási pozíció és a készletek megítélése ugyan javult, de a várható rendeléseké romlott. A szolgáltató cégek körében az elmúlt időszak üzletmenetének megítélése és a következő hónapokban várható forgalmi várakozás is pozitív irányba mozdult el.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága júliusban valamelyest javult. A kereskedelemben és a szolgáltató szektorban már kissé több a létszám növelését, mint annak csökkentését tervező cég.

Az iparban és az építőiparban azonban még ez utóbbiak vannak többségben. A lakosság körében júliusban is érezhetően enyhült a munkanélküliségtől való félelem, de a járvány előttinél még így is sokkal rosszabb a kép. Az áremelési törekvés csak az iparban erősödött, az többi ágazatban kissé gyengült.

Bizakodóbbak a fogyasztók
Fotó: Bach Máté

A magyar gazdaság jövőjének megítélése júliusban is érezhetően javult, az ipart kivéve minden ágazat kilátásai javultak.

Némileg javult a fogyasztók véleménye is, a lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását és a saját jövőbeli megtakarítási képességét egyaránt közepesen javulónak értékeli. Ez utóbbi mutató már valamivel a februári szint felett áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.