Nőttek a bérek az év első két hónapjában

A következő havi adatokban már a koronavírus-járvány hatásai is érezhetőek lesznek.

Forrás: MTI2020. 04. 30. 15:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2020. január-februári időszakra szóló összesítése alapján a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékos növekedéssel 376 300 forint volt. A következő havi adatokban már a koronavírus-járvány hatásai is érezhetőek lesznek – az elsődleges kihívást a munkahelyek megőrzése jelenti. A kormány ezért is döntött több gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedésről. A cél, hogy annyi munkahely jöjjön létre, amennyit a járvány tönkretett – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön.

Az év első két hónapjában a bérek 9,2 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban: a versenyszférában a bérnövekedési ütem 9,1 százalék volt, a közfoglalkoztatottak nélküli közszféra bérei 7,7 százalékkal emelkedtek január-februárban. Az infokommunikáció területén dolgozók bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb (664 800 forint).

A családi adókedvezmény bevezetése következtében a három vagy több gyermekkel rendelkezők nettó keresete nőtt a legnagyobb mértékben 2010-hez képest. A kétgyermekesek esetében kisebb, de szintén jelentős volt a kedvezmények hatása, a 2016 óta bevezetett adóváltozások azonban éppen esetükben növelték meg leginkább az adókedvezmények összegét.

A koronavírus-járvány hatásai a következő hónapokban érződni fognak a keresetek alakulásában is. A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései – köztük a munkahelyvédelmi bértámogatás, a rugalmasabb munkaidőkeret – elsősorban a magyar emberek munkahelyeinek megőrzését szolgálják. A vállalkozások számára kedvezményes hitellehetőség nyílik, amivel a munkahelyek megtartása mellett a termelés újraindítása is lehetővé válik.

A kormány mindemellett folyamatosan monitorozza a munkaerőpiac helyzetét, és megvizsgál minden további lehetőséget a hatékony beavatkozások érdekében. Az egyik legfőbb cél, hogy aki elveszíti az állását, lehetőség szerint mielőbb újra munkába állhasson. A gazdaságvédelmi akcióterv a munkavégzésen keresztül segíti jövedelemhez a magyar embereket – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.