Növényi adalékokkal védenék meg az állatokat

Magyar Nemzet
2019. 09. 01. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antibiotikumok helyett növényi eredetű takarmányadalékkal is megelőzhetők lehetnek az intenzív állattartásban jelentkező betegségek.

A biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Dr. Bata Zrt. olyan immunrendszer-támogató takarmányadalék kikísérletezésén dolgozik, amely az élelmiszerlánc részeként nemcsak az állatok, hanem a fogyasztók egészségi állapotát is javíthatja.

A magyar-kanadai cég a 2021 végéig tartó projektben az Állatorvostudományi Egyetem mellett egy kanadai egyetemmel is együttműködik, a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a végleges piaci terméket.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból mintegy 271 millió forint támogatást elnyert kutatás során pél­dául a szőlőmagból, az ánizsból, a fahéjból és egyéb gyógy-, illetve fűszernövényekből nyert anyagok együttes hatásait vizsgálják, ezek antioxidáns-tartalma ugyanis segíthet megelőzni a baromfiféléket és a sertéseket fenyegető megbetegedéseket. Ezzel az állattartók is nyernek, hiszen az adalék segítségével eredményesebb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak.

A kutatással foglalkozó cég szerint így a jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb mesterséges takarmánykiegészítőket a jövőben kiválthatják a természetes alapú, a bélflórát támogató készítmények. Rá­adásul a kapott eredmények birtokában eddig nem ismert területeken új tudományos és gazdasági eljárások kidolgozására is lehetőség nyílik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.