Nyár közepéig tart a román adóhivatal türelme

Július 31-éig meghosszabbítják a romániai magánszemélyek egységes adóbevallásának benyújtási határidejét. A döntést az idén bevezetett elektronikus ügyintézés nehézkessége indokolja, a bevallás önálló kitöltésével ugyanis az adófizető szinte a lehetetlenre vállalkozik.

2019. 03. 17. 10:30
null
Sokan nem boldogulnak otthon a bevallásokkal Fotó: - Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a túl rövid, 2019. március 15-i határidő okozott gondot a magánszemélyek egységes adóbevallásának beküldése terén Romániában, de a közgazdászok többsége is csak a fejét vakarja az új szabályozás miatt. Az idéntől már csak elektronikusan kitölthető és online beküldhető formanyomtatványon az adó mértékét mindenki saját maga állapítja meg keleti szomszédunknál, ám rengeteg pluszszabályozás akadályozza az eligazodást, például más-más elbírálás alá esnek a különböző jövedelmek. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az Országos Adóhatóság honlapjáról elérhető egyéni virtuális tér folyamatosan leterhelt, nehézkesen működik.

Tavalyig személyesen is be lehetett vinni az adónyilatkozatot a pénzügyi hivatalba, ahol sok esetben segítettek a kitöltésében, idén azonban az esetleges eligazítás sem jelent garanciát, hogy otthon, a számítógép előtt sikerül véglegesíteni a műveletet. A helyzet enyhítésére az adóhivatalokban ügyfélszolgálatos számítógépeket is üzembe helyeztek, hogy aki otthon nem boldogul, a hatóság székhelyén, tisztviselők segítségével nyújthassa be online adóbevallását. Mivel a regisztráláshoz elektronikus postacímre is szükség van, annak létrehozásában is segítenek. Az adóhatóság szakemberei szerint a folyamat leginkább azért nehézkes, mert leterhelt, emiatt nagyon lassú a platform.

Sokan nem boldogulnak otthon a bevallásokkal
Fotó: MTI

A riasztó előjelek alapján a kormány újabb jogszabály megalkotásáról döntött, amely lehetővé teszi, hogy a magánszemélyeknek és a civil szervezeteknek hosszabb idő álljon rendelkezésre kötelezettségük teljesítésére. Ugyanakkor mindazok, akik július végéig befizetik adóikat, járulékaikat, a tavalyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási hozzájárulás 5 százalékának megfelelő kedvezményben részesülnek.

Sürgősségi rendelettervezetet dolgozott ki a román kormány arra is, hogy július 31-éig meghosszabbítsák a jövedelemadó 2 vagy 3,5 százalékának civil szervezetek számára való felajánlásáról rendelkező űrlap beadásának határidejét. Azon túl, hogy az adófelajánlási kultúra Romániában még meglehetősen gyerekcipőben jár, a felajánlásokból befolyt összeg az elmúlt évben azért is drámai módon zsugorodott, mert az egységes adókulcs 16-ról 10 százalékra csökkentése következtében jóval kisebb összegű jövedelemadó folyt be az államkasszába.

Tavaly a felajánlható érték mindössze 55,6 százalékáról döntöttek az adófizetők, így a rendelkezésre álló összeg közel fele az államnál maradt. A határidő meghosszabbítása abban is segíthet, hogy megfelelő népszerűsítő kampány révén tudatosítsák az adófizetőkben a felajánlások hasznát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.