Nyár végéig érvényes a moratórium

A jelenlegi szabályok megtartása mellett újabb két hónappal, 2021. június 30-ról augusztus 31-re hosszabbodik meg a hiteltörlesztési moratórium érvényessége. A nemzetközi viszonylatban is sikeres pénzügyi rendszer további sorsáról egyelőre nem közöltek részleteket.

Horváth Éva
2021. 05. 20. 20:13
null
2020.03.19. Budapest Korona vírus, BUdapest, bankok, banki kölcsön moratórium. Fotó:Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem támogatta tegnapi ülésén a kormány a hiteltörlesztési moratórium ügyében a magyarországi bankok álláspontját. Így

a kedvezményes rendszer hatálya „a jelenlegi szabályok szerint augusztus 31-ig meghosszabbodik”

– jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi online Kormányinfón. Gulyás Gergely utalt arra is, hogy a kormány ugyanakkor továbbra is kívánatosnak tartana egy hosszabb átmeneti időszakot, amelynek során mindenki, aki szeretne, benne maradhatna a fizetéskönnyítési rendszerben. Ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és a Magyar Bankszövetséggel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlésével kapcsolatban a Magyar Bankszövetség egyelőre nem kívánt lapunk kérdésére válaszolni. A szakmai szervezet várhatóan a jövő héten alakítja ki és fogalmazza meg álláspontját – fűzték hozzá.

Az immáron második ízben – először 2020. december 31-ről 2021. június 30-ig, majd most 2021. június 30-ról augusztus 31-ig – kitolt lejárati határidő a moratóriumra vonatkozó szabályokban nem hoz semmi változást. Ebből a szempontból nézve a döntés mind a kedvezményes rendszer hatálya alá tartozó lakossági, mind a céges ügyfeleknek jó, hiszen kaptak még két hónapot. A bankok pedig ugyancsak nyertek még két hónapot, hogy felkészülhessenek a szeptember 1-jétől várható új időszakra. Ehhez azonban további, új szabályokra lesz szükség: ezek minél előbb születnek meg, annál hamarabb lehet hozzájuk igazodni.

A betétesek védelmében a bankoknak rendkívül szigorú szabályokat kell betartaniul. Fotó: Kurucz Árpád

Ahogy Varga Mihály a Portfólió.hu-nak adott korábbi interjúban megfogalmazta: „Most a tapasztalatok összegyűjtése zajlik, ezután összegezzük az esetlegesen megjelenő igényt.” Ugyanakkor a pénzügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a betétesek védelmében a bankoknak rendkívül szigorú szabályokat kell betartaniuk: hitelezési képességüknek folyamatosnak kell maradnia, és a hitel iránti igényeket is ki kell tudniuk elégíteni.

A lakossági és céges ügyfeleknek érdemes újra átgondolniuk a helyzetüket, mérlegelve az MNB ügyvezető igazgatójának egy konferencián elhangzott üzenetét. Fábián Gergely felhívta a figyelmet arra a több csatornán kommunikált, mégis sokak által figyelmen kívül hagyott tényezőre, hogy a futamidő-hosszabbodás hosszabb a moratóriumban töltött hónapoknál.

Hat hónap moratóriumban eltöltött idő nagyjából tíz hónappal hosszabb futamidőt von maga után, mivel a törlesztőrészlet nem nőhet.

Az igazgató hozzátette azt is: az MNB megfontolandónak tartaná, hogy a kormány biztosítsa a kamattartozás díjmentes előtörlesztésének lehetőségét jogszabály-változtatással.

A hiteltörlesztési moratórium lejárta után sem nőhetnek a havi törlesztőrészletek, így a futamidő lesz egyre hosszabb

Mint ismert, a hiteltörlesztési moratórium lejárta után sem nőhetnek a havi törlesztőrészletek, így a fizetési türelmi időszak hatályának egyre hosszabbá nyújtásával mind jobban elhúzódik a későbbi törlesztési időszak is. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Világgazdaságnak nyilatkozva a minap hangsúlyozta is: a céljuk az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák majd a továbbiakban is a védőernyőt, akiknek gazdasági helyzete ezt szükségessé teszi. Vagyis a kormány nem engedi el a törlesztéshez visszatérők kezét sem. Hasonlóan a Magyar Bankszövetség is megerősítette még a kormány tegnapi döntése előtt: támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget.

Az MNB adatai szerint a tavaly áprilisi 1,6 millió lakossági hitel helyett idén február végén 1,3 millió szerződés volt moratórium alatt. A vállalkozások száma tavaly májushoz képest 21 százalékponttal, 35 ezerre csökkent, így a lakossági hitelek 50, a vállalatiak 35 százaléka maradt a rendszerben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.