Nyáron is fenyegethet a járvány

Két lehetséges forgatókönyvet vázol fel a globális gazdasági kilátásokra a Danube Capital.

Horváth Éva
2020. 07. 28. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két lehetséges forgatókönyvet vázol fel a globális gazdasági kilátásokra a Danube Capital az idei második negyedéves makrogazdasági kitekintőjében, amelyből kiderül, hogy a visszaesés mértéke és a kilábalás dinamikája attól függ, hogy a járvány második hulláma milyen hatással lesz a gazdaságra.

Az MKB pénzügyi csoportjának tagjaként tevékenykedő elemzőcég arra alapozta friss előrejelzését, hogy az áprilisi publikálás óta eltelt időben már világosabb kép rajzolódott ki a koronavírus-járvány hatásairól. A globális gazdasági nyitás május–június folyamán elindult, de továbbra is maradtak járványgócpontok világszerte. A pandémia első hulláma idehaza a március–áprilisi várakozásokhoz képest gyorsabban lecsengett, a gazdasági nyitásra is hamarabb nyílt mód, bár fokozatosan és szektoronként eltérő mértékben.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az elemzők alapvetően nem várják, hogy az idén ismét, a március-áprilisihoz hasonló teljes gazdasági leállás következne be, az alapján, hogy a kormányzat képes féken tartani a vírus terjedését. A második hullám lefutása kisebb mértékű korlátozások mellett (így például kötelező maszkviselés, idősek kijárási korlátozása/tilalma, külföldi utazási korlátozások), mérsékelten érintené a gazdaságot. A járványügyi készültség is a megfelelő szinten maradna védőeszközök és védőfelszerelések, illetve kórházi kapacitás és géppark biztosításával. E forgatókönyv szerint a Danube Capital úgy számol, hogy az idén 3,7 százalékos gazdasági visszaesés következne be, míg jövőre 3,9 százalékos emelkedés jöhet.

A pesszimista verzióban a társaság idehaza súlyosbodó járványhelyzettel kalkulál, ami ismételten járványügyi szigorító intézkedések bevezetésével, akár kijárási megszorításokkal járhat. Ez esetben ismét lehet számolni egy-másfél hónapnyi szigorú korlátozásokkal, amelyek a gazdaság teljesítményére is jelentősebb negatív hatással lehetnek. Ezen a súlyosbodó vírushelyzetet feltételező pályán a magyar gazdaság 2020-ban 7,4 százalékos visszaesést szenvedhet el, amelyet 2021-ben 1,8 százalékos növekedés követne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.