Nyolcéves csúcs dőlt meg

Ismét jelentősen, csaknem negyedével nőtt éves összevetésben a 2018-ban átadott lakások száma. A csaknem 18 ezer új otthon nyolcéves csúcsot jelent, idén pedig további felfutás várható az elkészülő lakásszámban.

2019. 02. 23. 10:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcéves csúcsot ért el tavaly a lakásépítés: országszerte 17 681 új otthont adtak át. A statisztikai hivatal tegnap közzétett adatai szerint ez 23 százalékkal több, mint 2017-ben. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma alig több mint három százalékkal maradt el az előző évtől, összesen 36 719 volt 2018-ban. Az új lakások csaknem felét Budapesten és Pest megyében vették használatba, ahol mintegy 40-40 százalékkal több lakóingatlan készült el a korábbi évhez viszonyítva. Győr-Moson-Sopron megye lakáspiaca továbbra is kiemelkedő, de több alföldi és észak-magyarországi megyében is számottevően élénkült az építés.

– A lakásépítések tavalyi növekedéséhez együttesen járult hozzá a kormány otthonteremtési programja, a beruházásösztönző gazdaságpolitika, valamint a magyar családok folyamatosan javuló jövedelmi helyzete. Az építési engedélyek továbbra is magas száma azt mutatja, hogy ez a tendencia a jövőben is fennmarad – közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium (PM), kiemelve, hogy a lakáscélú beruházások alakulása a magyar gazdaság tavalyi növekedésének egyik fontos elemévé vált.

– Az épített lakások számának emelkedése kedvező, és 2019-ben várha­tóan tovább nő majd – írta közleményében a Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE). Szerintük a részletszabályokon is múlik, hogy a családvédelmi akcióterv, valamint a szintén elinduló falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mennyiben járul hozzá a jelen körülmények között reális évi 20-30 ezer hazai lakás megépítéséhez. A TLE javaslatai között szerepel a támogatások lehetséges kedvezményezettjeinek egy integrált, felhasználóbarát szakmai hírportál mielőbbi kialakítása, amelyen az összes információt megtalálja az építkező vagy lakást vásárló család.

– Az elmúlt három évben – a lakás­áfa csökkentése és a csok kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban – a lakásépítési engedélyek száma több mint háromszorosára, míg a lakásátadások száma kétszeresére nőtt – mutatott rá elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Ez alatt az idő alatt 64 ezerrel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami tükrözi a kivitelezések igen nagy csúszását. Suppan Gergely jelezte: idén és jövőre is jelentős átadási hullámra lehet számítani, ezt azonban némileg lassíthatja, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfára azok a lakások, amelyeknek tavaly november 1-je előtt volt építési engedélyük.

– A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek megtorpanásában, de a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek – jelezte az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.