Nyomott áron veszik az almát a multicégek

Nagy Kristóf
2019. 03. 19. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is áron alul veszik át a hűtött almát a multik, amelyet felháborító piaci magatartásnak nevezett Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke – olvasható a kamara összefoglalójában. Kiemelte: eddig négyszáz megyei gazdálkodó csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem megépítését célozza.

A feldolgozóüzem megépítése azért fontos, hogy csökkenjen a termesztők kiszolgáltatottsága a multinacionális cégeknek hazánk legnagyobb almatermesztő vidékén. Ennek költsége az előzetes számítások szerint húszmilliárd forint, felét önkormányzati támogatásból, tíz százalékát a gazdálkodók hozzájárulásából, a fennmaradó részt pedig kölcsönből fedeznék.

Rácz Imre elmondta: jelenleg százezer tonna ipari almával nem tudnak mit kezdeni a megyei termelők, ebből a helyzetből talán a tajvani piac jelenthet kiutat, őket érdekelné a magyar alma. A kamara és az Agrárminisztérium a termelői feldolgozóüzem létrehozása mellett kardoskodik, de itthon is érdemes népszerűsíteni a gyümölcsöt.

A kamara és a tárca célja, hogy húsvét előtt minden rászoruló család kapjon hat kilogramm almát, erre az önkormányzatok szociális keretéből lehetne forrásokat elkülöníteni. A feldolgozókat egy készülő jogszabály arra kötelezi, hogy előzetes szerződést kössenek a gazdákkal, tehát ne akkor derüljön fény a felvásárlási árra, amikor a gazda beviszi a terményt az üzembe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.