Okozott némi meglepetést az elemzők számára a decemberi ipari termelés

Pozitív meglepetésnek nevezték az ipari termelés tavaly decemberi növekedési ütemét az elemzők, az erős negyedik negyedévet jó előjelnek tekintik az egy hét múlva megjelenő GDP-adat szempontjából.

2019. 02. 08. 11:24
null
MN_alap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív meglepetésnek nevezték az ipari termelés tavaly decemberi növekedési ütemét az elemzők, az erős negyedik negyedévet jó előjelnek tekintik az egy hét múlva megjelenő GDP-adat szempontjából. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint ugyanis az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz, novemberhez képest 2,5 százalékos volt a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított növekedése. A múlt év egészében 3,6 százalékkal haladta meg az ipari kibocsátás az előző évit a 2017-es 4,6 százalék után.

Az ipar a nyár óta tartó változatos teljesítményt folytatta, a gyenge novembert erős december követte az ING Bank vezető elemzője szerint. Virovácz Péter a távirati irodának elmondta, hogy a naptárhatással kiigazított adat a múlt év második legmagasabb növekedési értéke, amely mindenképpen szokatlan a szezonális leállásokkal terhelt decemberben.

Az erős negyedik negyedév mindenképpen jó előjel a jövő heti GDP-adatközlés előtt – tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt hangsúlyozta, hogy miután a negyedik negyedévben is jelentősen gyorsult az ipari termelés a harmadik negyedévhez képest, a GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévben elérhette az 5 százalékot, az év

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.