Októberben tovább bővült a vásárlói kosár

2019. 12. 06. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyedik negyedévben is dinamikus lakossági költekezés várható a kiskereskedelemben mért újabb robusztus növekedés alapján – erre engednek következtetni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) októberi kiskereskedelmi adatai. Piaci elemzők a tegnap közzétett számok alapján úgy látják, hogy a családok egész évben kihasználják a kedvező anyagi helyzetüket és nem látszik a tartalékolás a novemberi folyamatokon sem. Ráadásul korábban megírtuk: csak decemberben rekordvolumenű, összegben 1200 milliárd forintnál nagyobb ünnepi forgalomra számítanak a kereskedők.

A KSH jelentése szerint éves összevetésben 6,2 százalékkal múlta felül az októberi bolti forgalom a tavalyit, amikor – még viszonylag távolabb a karácsonytól – az iparcikkek eladásai is a 10 százalék közeli álomhatárt súrolták, több mint egy százalékkal gyorsulva szeptemberhez képest. Vagyis idejekorán megkezdődött, pontosabban fölfelé tartó hullámban folytatódott az élénk költekezés az iparcikkek piacán. Belehúztak az élelmiszerüzletek is: ősz közepén 3,4 százalékosra gyorsult az eladásaik növekedése, miközben az üzemanyag-forgalom 5,4 százalékkal nőtt.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a stabil bővülést továbbra is az inflációt jelentősen meghaladó béremelkedéssel magyarázza. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint várható, hogy a belső piacnak további lökést ad az új lakások következő átadási hulláma és a családvédelmi akcióterv.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.