Gyorsabban zöldül a dízelpiac a vírus hatására az USA-ban

Jobban fizethet a biodízel gyártása a fosszilis alapúnál, csak legyen elég alapanyag hozzá.

2020. 08. 30. 6:50
Phillips 66 Los Angeles Rodeo refinery
Nagy átalakítás előtt áll a Rodeo finomító Fotó: Garth Hannum Forrás: Phillips 66
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pang az üzemanyagok iránti kereslet a Covid-járvány okozta gazdasági lassulás miatt az Egyesült Államokban, ezért több olajfinomítónál már azon dolgoznak, hogy átálljanak megújuló alapú termékek előállítására. Maga az ötlet nem új, de a vállalatok még halogatták volna az átalakulást. Az alapanyag, amelyre a kőolajat cserélnék, többek között az éttermek használt sütőolaja. A váltással a cégek – jelezte a nyilatkozatok alapján a Reuters hírügynökség – szövetségi és állami ösztönzőket vehetnek igénybe az alacsony szén-dioxid-kibocsátású tüzelőanyagok előállítására. Ez a segítség jelen helyzetben azért fontos a cégeknek, mert az alacsony üzemanyag-kereslet miatt esett az értékesítési ár, vagyis kisebb haszonkulcsot könyvelhetnek el a vállalatok.

Minél előbb, annál jobb

Biodízelben gondolkodik például a CVR Energy, a Marathon, a Phillips 66. Utóbbi cég a kaliforniai Rodeo finomítóját tervezi átalakítani, a lépéstől pedig azt várja, hogy jobb megtérüléssel üzemelhet, mert magas minőségű terméket állítana elő alacsonyabb bekerülési értékű alapanyagokból. Igaz, csak 2024-től, amikor üzembe helyezik az új rendszert, ami a világ legnagyobb ilyenje lesz.

Nagy átalakítás előtt áll a San Franciso-i Rodeo finomító
Fotó: Phillips 66

 

A biodízel tisztábban ég, mint a hagyományos, és a finomítók egyszerűen át tudnak állni a gyártására, vagyis a használt sütőolaj mellett például a szójaolaj hidrogénezésére.

Támogatás kérdése is

Egy ilyen lépés Kaliforniában jutányos döntés. Az állam alacsony széntartalmú üzemanyag-sztenderdje alapján a finomítók kredithez juthatnak a megújuló alapú üzemanyagok gyártásával, mivel azok karbonintenzitása alacsonyabb, mint a fossziliseké. A kvótát aztán eladhatják más gyártóknak, jó profitért. Oregonnak hasonló programja van és több más állam is dolgozik a sztenderdek kialakításán.

A folyamatok alapján Kaliforniában az idén minden ötödik gallon dízel megújulóalapú lesz, az arány pedig megduplázódhat 2030-ra.

A szövetségi szabályozás is ösztönzi némiképp a megújuló alapú dízel előállítását, például 2022-től megszűnik a gallononként egy dolláros bekeverési adó.

Az USA 21,4 millió hordó megújulóalapú dízelt igényel évente, de ez töredéke a napi 4,1 millió hordó hagyományos fogyasztásának. A járműpark lényegesen eltér az európaitól abban, hogy a tengerentúlon szinte egyáltalán nem értékesítenek dízelüzemű személyautót, vagyis a gázolajat a mezőgazdaság és az áruszállítás szektora használja. Ha minden bejelentett megújulós projekt teljesül, napi nagyjából 300 ezer hordó nyersolaj alapú finomított termék szorulna ki a piacról a Genscape energiakutató becslései szerint. A gázolaj iránti igény nagyjából tíz százalékkal alacsonyabb a tavalyinál az idén a pandémia miatt, de még most is a finomítók működésének nagy részét teszi ki, és hagyományosan kiváló pénzcsináló tevékenység.

Új begyűjtési rendszerben kell gondolkodni

Ugyan a piac további támogatásokra és ösztönzőkre vár állami és szövetségi szinten is, az egyes finomítók átállását egy hétköznapibb nehézség is nagyban akadályozhatja. A kaliforniai szabályozás ugyanis jobban honorálja az állati zsiradékból és a használt sütőolajból előállított biodízelt és kevesebb kreditet ad a finomítóknak a karbonintenzívebb szójaolaj-alapúért – viszont éppen az utóbbiból áll rendelkezésre jóval több. Míg az előbbi termékcsoport előállítása 4,5 százalékkal nőtt 2011 óta, így most évente 54 millió hordónyit állítanak elő, addig az utóbbiból kétszer ennyit (105 millió hordót), ami 26 százalékos bővülést jelent ugyanennyi idő alatt.

Egyes cégek már léptek is ez ügyben. A Valero finomítóvállalat például a Darling Ingredients élelmiszeripari céggel állapodott meg állati zsiradékok és használt sütőolaj átvételéről, míg a megújuló alapú üzemanyagokat gyártó Neste egy olyan céget, a Mahoney Environmentalt vásárolta fel, amelyik 31 államban foglalkozik a használt olaj begyűjtésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.