Olajexport: hatalmas bajba került Irak gazdasága

Már az is előfordult, hogy fizetést sem tudtak adni időben az állami szektorban.

Fellegi
2020. 12. 20. 17:20
A worker prepares to label barrels of lubricant oil at the state oil company Pertamina's lubricant production facility in Cilacap, Central Java
Az OPEC+ csoport jelenleg napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését Fotó: Antara Foto Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki dinár immár 17 éve, Szaddam Husszein rezsimjének megdöntése óta stabil volt, árfolyamát fixálták az amerikai dollárhoz képest. Az országot ugyan polgárháborúk sújtották, és az Iszlám Állam elleni küzdelem is óriási terhet jelentett, azonban az időszak nagy részében elég magas volt ahhoz az olajár, hogy a közel-keleti ország, amely a világ harmadik legnagyobb olajexportőre, gazdaságilag többé-kevésbé egyensúlyban maradjon.

Idén azonban jött a koronavírus-járvány, ami önmagában is komoly megterhelés szinte minden ország gazdaságának, de az olaj iránti kereslet összeomlása miatt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartózó tagállamoknak meg kellett egyezniük a kitermelés nagy fokú csökkentéséről. Ez oda vezetett, hogy Irak gazdasága a szervezet tagállamai közül a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal esik vissza, a költségvetési hiány pedig húszszázalékos lesz idén.

Miután a költségvetés bevételeinek legnagyobb részét az olajból származó jövedelem adja, érthető, hogy az egyenleg felborult: előfordult, hogy fizetést sem tudtak adni időben az állami szektorban.

Mivel az olajexport volumenben és értékben (az alacsonyabb ár miatt) egyaránt nagyot csökkent, az importot és a költségvetés kiadásait is csökkenteni kell, különben a Bloomberg által idézett iraki pénzügyminiszter, Ali Allawi szerint az ország devizatartaléka hat-hét hónapon belül elfogyna.

Mindezek alapján döntöttek úgy, hogy a dolláronként 1190-en álló iraki valutát leértékelik bő húsz százalékkal, az új árfolyam 1450 lesz. Miután az ország a fogyasztási cikkek nagy részét importálja, komoly drágulás várható. A hirtelen életszínvonal-csökkenés elégedetlenséghez és zavargásokhoz is vezethet, miután már tavaly is voltak halálos áldozatokat is követelő kormányellenes tüntetések.

Hosszabb távon Irak, akár csak más olajországok, kénytelen lesz a gazdaságát diverzifikálni, hogy ne csak a rövidebb távú folyamatokhoz, hanem a fosszilis energiahordozók tartós visszaszorulásához is alkalmazkodni tudjon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.