Olcsó hitelek a gazdáknak

Összesen mintegy százmilliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelből valósíthatják meg beruházásaikat a jövőben a hazai mezőgazdasági vállalkozások.

2019. 09. 17. 15:27
null
A konstrukció kedvezményezettjei az agrárium vállalkozásai Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen mintegy százmilliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelből valósíthatják meg beruházásaikat a jövőben a hazai mezőgazdasági vállalkozások. Nagy István agrárminiszter tegnap ismertette a kölcsön feltételeit. Eszerint a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti kis- és középvállalkozások által igényelhető hitelhez kapcsolódó kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb két százalékpont lesz évente. – A Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve az ügyfelek által ténylegesen fizetett kamat így mindössze évi fél százalék lesz – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Nagy István emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési program beruházásai immár a megvalósítás szakaszába értek, a pályázatokon tapasztalt sokszoros túljelentkezés pedig azt mutatta, hogy nagyon nagy az igény a fejlesztésekre az ágazatban.

– A vidékfejlesztési keret kitart még a jövő évre is, ugyanakkor az új európai uniós források feltételei még bizonytalanok, jelenleg is komoly viták folynak a közös agrárpolitika költségvetéséről. Ebben az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás biztosítása, hogy a következő európai uniós fejlesztési források igénybevételéig ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve – mondta el a miniszter.

A konstrukció kedvezményezettjei az agrárium vállalkozásai
Fotó: Havran Zoltán

A kedvezményes kölcsön feltételeit tovább javítja, hogy a gazdálkodók akár kezességet is igénybe vehetnek hozzá az Európai Beruházási Alap COSME viszontgarancia-programjának keretében. A programot az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) már három éve működteti, most pedig újabb három évre meghosszabbították, így összesen 125 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé. Nagy előnye ennek a konstrukciónak, hogy a COSME viszontgarancia egy európai uniós forrás, ugyanakkor teljesen független a közös agrárpolitika költségvetésétől, így a Vidékfejlesztési program forrásainak felhasználását követően is a gazdálkodók rendelkezésére áll majd.

Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója szerint mostanáig közel 50 milliárd forint hitelösszeget biztosított COSME viszontgarancia mellett az AVHGA. A mostani megállapodással pedig további körülbelül 75 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé a teljes hazai bankszektoron keresztül. A kezesség a fiatalok és az induló vállalkozások számára igencsak vonzó alternatíva lehet, hiszen már az első években, de akár közvetlenül az alapításnál felmerülő hitelhez jutási igényeket is támogatni tudják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.