Optimisták a gazdaság szereplői, elégedettek a vállalkozások

Óvatos optimizmusról számolnak be a gazdasági szereplők. A hazai és nemzetközi kamarák, érdekképviseletek szerint egyértelműen beváltják céljukat a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései, amelyek elsősorban a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak jelentenek segítséget. Az export és a legfőbb gazdasági ágazatok egyre inkább talpra állnak – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Nagy Kristóf
2020. 06. 22. 12:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizakodó hangulatról, óvatos optimizmusról számolnak be a hazai és nemzetközi gazdasági kamarák, vállalkozói érdekképviseletek – hangsúlyozta György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kiemelte: ezek a beszámolók azért rendkívül fontosak, mert azt mutatják, fokozatosan helyreállnak az exportpiacok. Az elmúlt tíz évben létrehozott, versenyképes termelői kapacitások azért fontosak, mert újraindulásuk nélkülözhetetlen a gazdaság többi szegmensének talpra állásához. Az államtitkár kiemelte: az alkalmazottak és az egyéni vállalkozók körében is javultak a kilátások. Ezt mutatja, hogy napjainkra közel tízezer vállalkozó kezdte újra tevékenységét a járvány miatti kényszerszünet után. A gazdasági szereplők visszajelzései szerint arányosak a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései, a kéréseknek megfelelően ezek nem túlzók, és elsősorban a hazai mikro- és kisvállalkozásokat célozzák. Fontos, hogy a szereplők úgy látják, az akcióterv egy esetleges második járványhullám során is eléri a várt célokat.

György László arról is beszámolt, a munkahelyek megtartását célzó munkahelyvédelmi bértámogatást egyre kevesebben veszik igénybe, ugyanakkor továbbra is nő a bértámogatott alkalmazotti létszám. Sikeres a május 18. óta elérhető munkahelyvédelmi bértámogatás, amely eddig 18 ezer új munkahely létrehozásához járult hozzá. A kutató-fejlesztők negyvenszázalékos bértámogatása, amely nemzetközileg is egyedülálló nemcsak megvédi, de már vonzza is hazánkba a kutatói tevékenységet.

Rendkívül népszerű a kkv-k technológiaváltását segítő magyar, high-tech és zöld pályázat, amelynek keretösszegét duplájára, százmilliárd forintra emelte a kormány – ismertette György László. Ezzel 170 milliárd forintnyi beruházáshoz nyújt az állam támogatást, közel 5500 vállalkozás nyújtott be támogatási kérelmet közel 130 milliárd forint értékben. Az érdeklődésre tekintettel a program péntek óta átmenetileg szünetel. Szintén keresett a zöld gazdaság irányába elmozdulást segítő Zöld nemzeti bajnokok pályázat, amelynek már tart az előminősítése. A zöldgazdaság négy területére kiterjedő konstrukcióban az elnyerhető pályázati keretet 20–400 millió forintra emelte a kormány vállalkozásonként.

Az államtitkár kitért rá, a munkahelyteremtéssel, az állások megvédésével kapcsolatos támogatások mintegy felét a feldolgozóiparban vették igénybe. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elmondta, a 30 év alattiakat érintette legrosszabbul a járvány, a Diákhitel Plusz mellett pedig a kormány hamarosan újabb lehetőséget ismertet, az állam idén is indít nyári diákmunka programot.

A gazdaságvédelmi akcióterv főbb eredményei:

  • Az intézkedések eddig 1,317 millió ember megélhetésének védelméhez járultak hozzá a koronavírus megjelenése óta.
  • Munkahelyvédelmi bértámogatást 174,6 ezer alkalmazott után igényeltek, 11,7 ezer vállalkozás érintett. A kérelmek 93 százaléka kapott pozitív elbírálást. Közel 29 milliárd forintot tesz ki az állami támogatás.
  • A kutató-fejlesztői bértámogatást 16,1 ezer munkavállaló után igényelte közel 900 cég. Az állam 21 milliárd forinttal járul hozzá a tevékenységükhöz.
  • Munkahelyteremtési bértámogatást 18,1 ezer új alkalmazott után igényeltek 75 százalékban hazai mikrovállalkozások.
  • Diákhitel Pluszt a hallgatók 5,5 százaléka, 14,1 ezer fő igényelte, számuk már nem nő.
  • Közfoglalkoztatásban továbbra is 88 ezren dolgoznak, számuk nem nő.
  • A vállalkozások a járvány óta 212 milliárd forintnyi kölcsönt igényeltek.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.