Mintegy öthektárnyi erdő tűnik el óránként Romániában

Az országban évente megközelítőleg húszmillió köbméter fát vágnak ki és értékesítenek illegálisan.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tánczos Barna, a Florin Cîţu vezette bukaresti kormány környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere szerint az illegálisan kitermelt fa értékesítésének megakadályozásával lehet a leghatékonyabban fellépni a törvénytelen favágások ellen. Ennek érdekében dolgozzák ki Romániában a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer új verzióját, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják azokat, milyen raktárba kerül a faanyag. Az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó – erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók – köteles lesz használni a rendszert.

Komoly gondot jelent, hogy a fatolvajok egyre agresszívebben lépnek az erdészek ellen. 2019 óta az erdőkben járőrözők fegyvert is használhatnak a támadókkal szemben.

Becslések szerint Romániában évente megközelítőleg húszmillió köbméter fát vágnak ki és értékesítenek illegálisan, óránként öt hektár erdő tűnik el. A hárompárti koalíciós kabinetbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által delegált tárcavezető valótlannak, eltúlzottnak tartja ezt az adatot, amelyet szerinte csak választási kampánycélból emlegettek. Tánczos Barna az erdélyi Krónikának elmondta, azt kérte az igazságügyi minisztertől, segítsen abban, hogy a bűnügyi kivizsgálásokat végző hatóságoknál legyenek környezetvédelmi, specifikusan pedig erdészeti ügyekhez értő szakemberek, akik képesek tetten érni, leleplezni az erdész, a kitermelő, a szállító, a feldolgozó cég, adott esetben a rendőr, a polgármester, a politikus közötti összefonódást.

Az elmúlt hetekben lezajlott razziák során több mint ezerháromszáz köbméternyi, illegálisan kivágott fát fedezett fel a román rendőrség. A mintegy hatszáz ellenőrzéssel járó akció során 184 bűncselekmény miatt indítottak büntetőjogi eljárást 89 személy ellen, és 121 bírságot róttak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.