Óriási többletköltsége lehet a személyi hitelnek

Magyar Nemzet
2019. 10. 26. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év augusztusában a személyi kölcsönök átlagkamata 14 százalék alatt volt, szemben a 2016. augusztusi csaknem 20 százalékkal. Emellett a nettó átlagfizetések is jelentősen emelkedtek, vagyis bővült a családok pénzügyi mozgástere – ezzel indokolta Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi elemzője a személyi kölcsönök piacának felfutását. A banki portál elemzése az első nyolc hónapban az új személyi hitelek összege meghaladta a 372 milliárd forintot, ami éves szinten 26 százalékos bővülés, a három évvel korábbi összegnek pedig majdnem háromszorosa.

A kereslet a bankokat is lépésre kényszerítette, ami fokozódó versenyben nyilvánul meg. Több pénzintézet igyekszik alacsony kamatokkal megszerezni a személyi kölcsön igénylését tervező ügyfeleket, ennek eredményeként pedig jókora különbségek vannak az ajánlatok között.

A portál összegzése szerint aki havonta negyvenezer forintot tud törlesztésre fordítani öt éven, azaz hatvan hónapon keresztül, az a legjobb ajánlatokat kihasználva több mint kétmillió forint személyi kölcsönt kaphat. Ugyanakkor a legdrágábbaknál a havi negyvenezer forintnyi törlesztés mindössze 1,5-1,6 millió forintos hitelösszegre elegendő. Az elemző szerint bár a személyi kölcsönök az évekkel ezelőtti helyzettel összehasonlítva jóval olcsóbban elérhetők, csak azoknak érdemes ilyen terméket felvenni, akiknek valóban szükségük van rá, és a futamidő alatt biztosan tudják vállalni a havi terhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.