Összefogást sürget a bankszakma

A digitalizáció fejlesztését célzó, idei bankpiaci változások hatékony végrehajtásához elengedhetetlen a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a felügyeleti terület, valamint a hitelintézeti szektor együttműködése – vallja a Magyar Bankszövetség.

Horváth Éva
2020. 01. 13. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszes határidők és rengeteg feladat áll 2020-ban a magyar bankszektor előtt, amelynek szereplői a közös utat az elmúlt években már elkezdték kikövezni, és továbbra is azzal számolnak, hogy szorosan együtt tudnak majd működni a kormányzattal és a jegybankkal – válaszolt kérdésünkre a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente a legfontosabb feladatnak a pénzügyi szolgáltatások országon belül tartását nevezte. Arra kell vigyázni, hogy a bankszektor a lakossági tranzakciós illetéken ne veszítse el a magyar pénzforgalmat. Nem tarolhatnak az illeték- és adómentes, alkalmasint pénzmosási és adatvédelmi botrányok közepette működő, úgynevezett innovatív platformok (fintechek, bigtechek) – hangsúlyozta a főtitkár.

– Míg a hazai bankok súlyos milliárdokat fektetnek az azonnali fizetési forgalom megvalósításába és további innovációkba, az adóterhelés gyakorlatilag kiüti őket a versenyből – fűzte hozzá.

Ami a gyakorlati teendőket illeti, a jogszabályi alapok lerakása a kezdeti lépések egyikét jelenti a digitális átállás és fejlődés során. A nem ismert jogi kockázatok ugyanis értelemszerűen éppen ott fogják vissza a versenyt és az innovációt, ahol megbízható és biztonságos rendszerek működnek – figyelmeztet Kovács Levente. A bankok nem engednek az ügyfelek pénzének és adatai­nak biztonságából, a fintech és a bigtech világáról azonban ugyanez nem mondható el.

Külön kiemelendő téma az azonnali átutalások rendszerének bevezetése. Az új szisztéma 2020. március 2-án elindul, és a bankszövetség főtitkárának jelenlegi információ szerint minden bank képes lesz hozzá csatlakozni. Ez az egyedi, kis értékű átutalások alaprendszere lesz, s mellette fennmarad a mai intergiro rendszer is. Ez utóbbin futnak át a csoportos utalások, az éjszakai és a nagyobb értékű tranzakciók. Megmarad emellett a jellemzően banki és vállalati treasuryk által használt VIBER rendszer is. Az azonnali átutalás kiépítése olyan új applikációk kialakítását hozhatja magával, amelyek hatására gyökeresen átalakulhat a pénzforgalom. Csökkenhet a készpénz szerepe, azaz fehéredhet a gazdaság és gyorsulhat annak működése, valamint jelentős teret nyerhet az elektronikus pénzforgalom – mutatott rá a bankszakember.

– Ahhoz azonban, hogy az előnyök érvényesüljenek, azonos versenypályákat kell kialakítani, például mihamarabb meg kell szűnnie a lakossági, elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós illetéknek.

Az Országos Betétbiztosási Alap (OBA) a kormány, a jegybank és a bankszektor együttműködésének már régóta hatékony rendszere. A gazdasági fejlődés, a bankszektor stabilitása, az OBA eredményes gazdálkodása és a jövőbeli kilátások alapján a három szereplő képviselői egyhangúan döntöttek arról, hogy a kockázatalapú betétbiztosítási hozzájárulást ez évtől megfelezik. A közös döntésre és megegyezésre azért kerülhetett sor, mert a magyar gazdaság jó úton halad, az OBA vagyona biztosítja a pénzügyi stabilitási feladatainak ellátását, és a hazai bankszektor megbízhatóan működik – hangsúlyozta Kovács Levente.

A Magyar Nemzeti Banknak a gyorsan változó környezethez folyamatosan hozzá kell igazítania a felügyeleti munkát. Ennek részeként az új felügyeleti vezető, Kandrács Csaba új straté­giát tett közzé, amely tovább fokozza az ügyfelek védelmét, valamint erősíti a pénzügyekben is egyre nagyobb szerepet kapó klímavédelmi, zöldorientációjú, fenntarthatósági szemléletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.