Összefognak az állattartók a magasabb átvételi árakért

Az önköltségi árak emelkedését már nem tudják kigazdálkodni az állati termékeket előállító szereplők.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 19:12
null
A spekulatív gabonaárak okozta magas takarmányár miatt fokozatosan emelkedhet a hús ára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, 7–20 százalékkal nőtt az állattartási ágazatokban az előállítási költség a takarmányárak drasztikus emelkedése miatt – hangzott el a minap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakosztályi egyeztetésén. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt,

az önköltségi árak emelkedését már nem tudják kigazdálkodni az állati termékpályák szereplői, ezért mindenhol áremelésre készülnek.

A magasabb árak eléréséhez nélkülözhetetlen a beszállítók és a kiskereskedelmi láncok együttműködése is, és a fogyasztóknak is a hús- és tejtermékek áremelkedésével kell számolniuk.

A spekulatív gabonaárak okozta magas takarmányár miatt fokozatosan emelkedhet a hús ára
Fotó: Havran Zoltán

A takarmányárak drágulásának oka a gabona világpiaci árának a múlt év azonos időszakához képest tapasztalt ötven–hetven százalékos emelkedése. Az okok között egyebek mellett Kína és egyes arab országok erős kereslete, a szárazság miatt csökkent dél-amerikai és európai termésmennyiség, valamint a befektetési alapok spekulatív akciói állnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.