Ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés az új bortörvényt

Az ePincekönyv-rendszer bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja.

Forrás: Világgazdaság2020. 08. 12. 8:40
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új bortörvény, amelynek szükségességét a Világgazdaságnak az agrárminiszter azzal indokolta, hogy az ePincekönyv-rendszer bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja, így alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja. A lap szerdai számában megjelent cikkben Nagy István hangsúlyozta, hogy a szüretre, a szőlő feldolgozására és a borkészítésre vonatkozó új adminisztrációs szabályok érvényesítése és az ePincekönyv használata hozzájárul a borpiac átláthatóbbá tételéhez, a szőlő-bor ágazat fehéredéséhez, és a fogyasztók pontosabb tájékoztatásához.

A tárca szándékai szerint az új borszabályozásnak lehetővé kell tennie, hogy az elektronikus ügyintézés a lehető legszélesebb körben elterjedjen. Lényeges cél, hogy egy tételről csak egy alkalommal kelljen adatot szolgáltatni – hangsúlyozta Nagy István. Életszerű, a valóságot legjobban leképező, egyben pontos adatközlésre motiváló adminisztrációs rendszert kell kiépíteni, ebben az esetben lesz érdemi tehercsökkentés a borászoknál – jegyezte meg a miniszter. A tervek szerint több teret kap az utóellenőrzés, az eredetvédelemben pedig a lehető legtöbb döntést a helyi termelői közösségek kezébe adják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.