Ősz elején csökkentek a lakáshitelkamatok

A háztartások által újonnan felvett lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója is csökkent idén szeptemberben, az új szerződések értéke mindkét hiteltípus esetén emelkedett.

Magyar Nemzet
2019. 11. 05. 12:27
null
Budapest, 2019. március 31. A LAKÁS 2019 Kiállításon a Millenáris parkban március 29-31. között olyan kiállítók vettek részt, akik budapesti és vidéki projektjeikben több ezer lakással várták az érdeklődőket. Sok olyan ingatlant találtak az érdeklődők, amit még az alacsonyabb áfatartalommal lehet megvásárolni. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartások által újonnan felvett lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója is csökkent idén szeptemberben, az új szerződések értéke mindkét hiteltípus esetén emelkedett. Az új lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 12 bázisponttal csökkent az augusztusi és 16 bázisponttal az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. Az összesen 76,3 milliárd forint értékű új lakáscélú hitelszerződés döntő többségét, 97,5 százalékát a háztartások éven túli kamatfixálással kötötték, a futamidő átlagos hossza 102 hónap volt – közölte tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos kamatlába szeptemberben 6,52 százalék volt, nyolc bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a személyi hitelek átlagos kamata 12 bázisponttal 13,46 százalékra csökkent. A lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsoló­dóan nyújtott hitelek új szerződéses összege szeptemberben 98 milliárd forint volt. A program kezdete óta összesen 277,2 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel.

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek esetében az egymillió euró érték alatti kategóriában a kamatlábak kisebb, míg az egymillió érték feletti kategóriában a kamatlábak nagyobb mértékben emelkedtek.

A jegybank tegnap közzétett jelentéséből az is kiderül, hogy a háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlába nem változott, míg az euróbetéteké enyhén emelkedett szeptemberben az előző hónaphoz képest. Az esztendő kilencedik hónapjában, a szezonálisan igazított adatok szerint (csak a tranzakciókat figyelembe véve) mind a háztartások, mind pedig a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, valamint betétállományuk is nőtt. Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 169,2 milliárd forintos, míg kiigazítás nélkül 182,4 milliárd forintos növekedést mutatott. A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 66,1 milliárd forintos növekedést, míg szezonális igazítás nélkül 1,3 milliárd forintos csökkenést mutatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.