Osztalékfizetésről döntött a horvát olajipari társaság

Az INA horvát olajipari vállalat tegnapi felügyelőbizottsági ülésén az igazgatósággal közösen 622,7 millió kuna osztalék kifizetésére tett javaslatot, ez részvényenként 62,27 kunát jelent.

Magyar Nemzet
2020. 03. 21. 16:45
A worker looks on at plant in INA's oil refinery in Rijeka
HUNGARY-MOL/INA-TALKS Fotó: Antonio Bronic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az INA horvát olajipari vállalat tegnapi felügyelőbizottsági ülésén az igazgatósággal közösen 622,7 millió kuna (28,6 milliárd forint) osztalék kifizetésére tett javaslatot, ez részvényenként 62,27 kunát jelent – közölte a zágrábi tőzsde a honlapján.

Az INA tavaly 1,25 milliárd kuna (57,5 milliárd forint) osztalékot fizetett, részvényenként 125 kunát. A tervek szerint az INA 305,6 millió kuna (14 milliárd forint) osztalékot fizet ki a legnagyobb részvényesének, a Molnak, amelynek 49,08 százalék részesedése van a horvát olajipari vállalatban, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is. Második legnagyobb részvényese, a horvát állam, amely a részvények 44,84 százalékát birtokolja, 279,2 millió kuna (12,8 milliárd forint) osztalékot kap.

A vállalat pénzügyi jelentése szerint az olaj- és gázipari csoport bevétele tavaly elérte a 22,3 milliárd kunát (1026 milliárd forint), ami egy százalékkal több, mint 2018-ban. A nettó nyereség 22 százalékkal csökkent, az egyszeri tételek nélkül 768 millió kunát (35,3 milliárd forint) tett ki. Az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) a kőolaj árának átlagos csökkenése és a termelés szintjének visszaesése miatt 2,356 milliárd kunát (108,4 milliárd forint) tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.