Ösztönzi a fiatalokat a csok lehetősége

A jelenleg is elérhető otthonteremtési intézkedéseket egyértelműen kedvezőnek látják a fiatalok egy friss felmérés szerint. A válaszadók főként a csok fontosságát emelték ki, a támogatás ugyanis nagy népszerűségnek örvend.

2019. 02. 16. 18:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar fiatalok egyértelműen kedvezőnek ítélik meg az új lakások építéséhez adott állami ösztönzőket – áll a Berger Házak és a Pulzus 25–45 évesek körében végzett, ezerfős reprezentatív kutatásából, amely az eddig elérhető otthonteremtési lehetőségekre kérdezett rá. A szóban forgó intézkedések a válaszadók szerint mindent egybevetve növelik az építkezési kedvet. A megkérdezettek 14 százaléka nyilatkozott így, ezzel szemben csupán öt százalék mondta azt, hogy a lépések hatására inkább elment a kedve az építkezéstől.

Különösen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) örvend nagy népszerűségnek, a megkérdezettek csaknem fele szerint a támogatás növeli az építési kedvet. Egyharmaduk nem tulajdonít különösebb jelentőséget a csoknak, a szkeptikus válaszadók aránya mindössze öt százalék. A kedvezményes lakásáfának a megkérdezettek harmada szerint egyértelműen kedvező hatása van. A válaszadók ötöde azonban attól tart, hogy túl rövid az idő ahhoz, hogy biztosan be lehessen fejezni az építkezést.

A forgalmi adóról érdemes felidézni, hogy a 2018. november 1-jéig építési engedélyt szerző, illetve egyszerű bejelentéssel érintett otthonok esetében 2023 végéig van lehetőség a kedvezményes, ötszázalékos áfával építkezni. A többi építkezés esetén a részteljesítéseknél öt százalék forgalmi adót számítanak fel, viszont a 2019. december 31-ét követően kiállított részszámlákra vagy végszámlára már ismét 27 százalékos áfateher kerül. A saját részre építkezők az áfa-visszaigénylés lehetőségével élhetnek, vagyis az építkezés során szükséges alapanyagokat és munkadíjakat terhelő áfát legfeljebb ötmillió forint erejéig visszakaphatják.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnapi évértékelőjében hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. Az intézkedések többsége az otthonteremtést segíti: fontos újdonság lesz, hogy a csok mellé felvehető kedvezményes hitelt – két gyerek esetén legfeljebb tíz-, három gyereknél tizenötmillió forintot – július 1-jétől használt ingatlan vásárlásakor is igényelni lehet.

A 18 és 40 év közötti, első házasságukat kötő nők tízmillió forintnyi, nulla százalékos kamatú, szabad felhasználású, vagyis többek között lakásvásárlásra is fordítható életkezdési kölcsönt vehetnek fel. Ennek törlesztését az első gyermek születésekor három évre felfüggesztik, a második gyermeknél újabb három évre felfüggesztik és 30 százalékot leírnak belőle, a harmadiknál pedig teljesen elengedik. A fennálló jelzáloghitel-tartozásból a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadiknál négymilliót, minden továbbinál újabb egy-egymilliót előtörleszt az állam – e lehetőség jelenleg csak a harmadik és további gyerekek születésekor érvényesíthető egy-egymillió forint összegben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.