Öt éve nem látott gödörben az olajtermelés

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelt forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a múlt héten, a BUX 41 016,65 ponton zárt pénteken, 1,83 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél – közölte a távirati iroda.

A részvénypiac heti forgalma 42,88 milliárd forint volt az előző heti 47,79 milliárd forint után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek. Az Equilor Befektetési Zrt. a múlt hét eseményei közül kiemelte, hogy akvizíciókra készül az Opus. A Mol Nyrt. leányvállalata, az FGSZ Földgázszolgáltató Zrt. a héten megállapodást írt alá a Magyar Gáz Tranzit Zrt. megvásárlásáról.

A meghatározó események közül kiemelték, hogy BÉT Xbond néven új platformot hozott létre a magyar tőzsde, amellyel azt szeretné elérni, hogy a kötvénykibocsátást tervező vállalatok könnyített feltételekkel léphessenek ki a nyilvános piacra. A kevesebb adminisztráció mellett az első másfél évben 50 százalékkal csökkentett költségekkel lehetnek jelen a cégek, illetve nemzetközi pénzügyi IFRS-szabvány alkalmazása sem kötelező számukra.

Eközben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei a termelés visszafogásának folytatásáról döntöttek, noha a Reuters becslése szerint a szervezet által felhozott olaj öt éve a legalacsonyabb szintre került júniusban. A nagyobb szaúdi termelést részben ellensúlyozta Irán és Venezuela felhozatalának visszaesése.

A napi 29,60 millió hordó 170 ezerrel kevesebb a májusinál és 2014 óta a leg­alacsonyabb adat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.