Öt fontos kérdést tisztázott Novák Katalin a lakásfelújítási programról + videó

Nem kizáró ok a korábban felvett csok, a munkák több ütemben is megvalósulhatnak.

Pintér
2020. 12. 03. 9:55
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kérdéseket válaszolt meg az otthonfelújítási programmal kapcsolatban Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter friss Facebook-videójában ismét hangsúlyozta, hogy a felújítási program 2021. január 1-jén kezdődik. A programban a felújítási költségek felét, és legfeljebb hárommillió forintot kaphatnak vissza az államtól támogatásként azok, akik legalább egy gyereket nevelnek.

Novák Katalin az alábbi öt esetre tért ki a videóban:

1) Aki több részletben újítja fel a lakását, ott arra van szükség, hogy gyűjtse a számlákat, majd azokat egyszerre nyújtsa be. Vagyis

nem kizáró ok, ha több ütemben valósulnak meg a felújítási munkák.

2) Akár egyszerre, akár több ütemben zajlik a felújítás, csak a január 1-je után kiállított számlákat tudja elfogadni az államkincstár.

3) Sok félreértés van a támogatás eloszlásával kapcsolatban, hogy miként kell értelmezni az ötven százalékban munkadíjra, ötven százalékban anyagköltségre elszámolható juttatást. Novák Katalin konkrét példát mondott:

ha valaki egymillió forintot fordított munkadíjra, hárommilliót anyagköltségre, akkor megkaphatja a kétmillió forintot. Ilyenkor a teljes egymillió forintos munkadíjat fedezi a támogatás, az anyagköltségből pedig további egymillió forintot fedez a támogatás.

4) Fontos, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) korábbi felvétele nem kizáró ok. Ha valaki korábban élt vele, akkor is igényelheti a felújítási támogatást.

5) A kiutalással kapcsolatban Novák Katalin hangsúlyozta: a Magyar Államkincstárnak a számlák beérkezésétől számítva harminc napja van, hogy elbírálja a támogatást, onnantól pedig öt napon belül folyósítják a támogatást.Vagyis

a kincstár legkésőbb harminc plusz öt nap múlva utal.

Ha esetleg hiánypótlásról van szó, az további harminc nappal nyújthatja el a folyamatot, de ha valaki teljeskörűen benyújtja a számlákat, akkor nem lehet probléma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.