Százezrek hajtanak a milliárdokra

Élénk az érdeklődés az utóbbi időben az ötöslottó iránt, a játékosok a múlt héten például majdnem 3,9 millió alkalommal próbáltak szerencsét. Nem lenne meglepő, ha ezen a héten tovább nőne a játékkedv, ma ugyanis az elmúlt hatvan év ötödik legnagyobb összegű főnyereménye a tét. Aki hisz ebben, akár jó előjelnek is gondolhatja, hogy idén már két milliárdos összegű főnyeremény is gazdára talált az ötösön.

Jakubász Tamás
2020. 12. 12. 7:30
null
Debrecen, 2019. március 22. Lottószelvényeket tölt ki egy játékos Debrecenben, a Szerencsejáték Zrt. Darabos utcai lottózójában 2019. március 22-én. Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedes tapasztalat szerint ahogy növekszik az ötöslottó főnyereménye, úgy kezdenek el egyre többen lottózni. Mint a Szerencsejáték Zrt.-től megtudtuk, ez tulajdonképpen most sincs másként. Két héttel ezelőtt 3,75 millió alkalommal próbálkoztak a játékosok, a múlt héten pedig már megközelítette a 3,88 millió darabot az értékesített alapjátékok száma. A növekvő érdeklődésnek nagyon egyszerű oka van: legutóbb júliusban volt telitalálat, azóta egyre csak nő – másképpen mondva halmozódik – a zsebre tehető díj. Ma – húsz hét után – 3,75 milliárd forintot nyerhet az, aki egyedül találja el mind az öt kihúzott számot. Az összeg nemcsak önmagában vaskos, az ötöslottónál sem mindennapos: a summa a játék 63 éves történetének ötödik legnagyobb nyereménye lehet.

Az állami lottótársaság eredményre vezető ikszelési stratégiát nem osztott meg lapunkkal, ellenben felelevenített néhány érdekes részletet a múltból. Például azt, hogy a 20, 33, 39, 50, 64-es számsor egyszer már igen sokat ért, ráadásul nem is olyan régen.

1968-ban még így fizették ki a főnyereményt, akkor éppen kétmillió forintot. Változnak az idők, de az ötöslottó telitalálata ma is sokat hozhat a konyhára
MTI Fotó: Fényes Tamás

  • Az ötöslottó legnagyobb nyereményét ugyanis idén sorsolták ki, március végén több mint 6,4 milliárd forintot vittek el ezzel a helyes tippel.
  • A rekordnyeremények sorában addig az a 2003-as főnyeremény volt az első, amely majdnem 5,1 milliárd forintot ért.
  • Negyvenkilenc millióval haladta meg az ötmilliárdot a 2015-ös, jelenleg harmadik legnagyobb elvitt fődíj,
  • a negyedik 4,2 milliárdot tett ki,
  • az ötödik pedig közel 3,2 milliárdot. Utóbbi helyét veheti át a mostani 3,75 milliárd forint – már ha legalább egyvalaki helyesen tippel.
  • Szüksége van milliárdokra? Ha igen, nem kell mást tennie, mint öt számot helyesen megjelölni – papíron vagy online – az ötöslottó aktuális szelvényén. A vagyonszerzésnek ez a módja persze korántsem egyszerű, idehaza nagyjából az ország fele próbálkozik a helyes tippeléssel különféle időközönként. Hatvanhárom éve ötös lottózhatnak a hazai szerencsejátékosok, a lottó története ugyanakkor negyed évezredre tekint vissza. Korábbi összeállításunkból kiderül, hogyan került a lottó Mária Terézia udvarába, miért törölte el a játékot a Rákosi-diktatúra, majd a forradalom után miként éledt újjá, s fejlődött rövid idő alatt show-műsorrá a kezdetben csepeli és pesterzsébeti művelődési házakban megtartott számhúzás.

    Az érdekességek között említette meg a játékszervező cég azt is, hogy idén már négyszer is elvitték az ötöst. Márciusban azért volt 6,4 milliárd a fődíj összege, mert 38 héten keresztül senki sem ikszelt pontosan, utána viszont már jobban ment. A következő öttalálatosra mindössze négy hetet kellett várni, így az akkori 846 milliós fődíj messze nem volt kiemelkedő. A következő telitalálat még rövidebb idő alatt jött össze: csupán két hét kellett hozzá, emiatt pedig az ötöslottónál már-már szerénynek mondható 392 millió forint talált akkor gazdára. A harmadik idei főnyereményt, 1,7 milliárd forintot július közepén vitték el.

    Aki most lottózásra szánja rá magát, jó, ha tudja, hogy a Szerencsejáték Zrt. korábban Decemberi szerencsenapok néven akciót indított. Ebben azok vesznek részt, mégpedig automatikusan, akik december 12-ig, azaz máig egy szelvényen legalább 1800 forintért ötöslottóznak vagy ugyanígy hatoslottót játszanak, esetleg Jokerre költenek egy szelvényen legalább kilencszáz forint értékben. A napi sorsoláson különféle extra pénznyeremények találnak gazdára.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.