Otthonról egyszerűbb és biztonságosabb babakötvényt vásárolni

Ingyenes, biztonságos online szolgáltatásokat kínál a Magyar Államkincstár – hívta fel a figyelmet Tállai András.

Magyar Nemzet
2020. 11. 08. 10:04
null
13_babakotveny_HZ Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddiginél nagyobb lehet a növekedés az állampapíroknál, köztük a babakötvénynél is a Magyar Államkincstár online szolgáltatásai révén – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy különösen a koronavírus-járvány idején

érdemes kihasználni az államkincstár otthonról kényelmesen és ingyenesen elérhető, biztonságos szolgáltatásait, és online vásárolni állampapírt: Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) mellett például babakötvényt is.

Tállai András felidézte, hogy két év alatt megduplázódott a babakötvénybe fektetett összeg, a családtagok és az állam befizetései révén már százmilliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a gyermekeknek.

A 2005. december 31-e óta született babák többségének még nincs Start-számlája
Fotó: Havran Zoltán

Az elmúlt négy hónapban mintegy 13 ezer új számlát nyitottak, és az érdeklődés az év vége felé növekszik. Már kétszázharmincezer gyermeknek van babakötvénye, de a kincstár legfrissebb kimutatása szerint mintegy egymillió, 2005. december 31-e óta született gyermeknek nincs még a babakötvény összegét nyilvántartó Start-számlája, pedig a konstrukció egyedülálló az Európai Unióban. Amellett, hogy a szülők, hozzátartozók által befizetett összeg után az állam minden évben tízszázalékos, maximum hatezer forintos támogatást ad, rendkívül kedvező, 2020-ban 6,4 százalékos kamatot is fizet. Az államtitkár szerint

az otthonteremtési támogatások bővítésével, a családok kedvezményes adózásával együtt a babakötvény világos értékválasztást mutat. A magyar államnak az itt születő gyermekek az elsők, a családok támogatása központi kérdés

– szögezte le Tállai András. Kitért arra is, hogy fontos szerepe volt az államkincstárnak is abban, hogy a babakötvény mára a pénzügyileg tudatos szülők körében az egyik legnépszerűbb befektetési formává vált. Lényegesnek nevezte, hogy az őket érintő pénzügyi lehetőségeket a gyermekek is mielőbb megismerjék, ezt szolgálta a kincstár Mesterecset című rajzpályázata, amelynek egyik fő témája a babakötvény, és címzettje az öt és tizennyolc éves korosztály. A pályázat vasárnap lejáró határidejét a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbította a kincstár, így a gyermekek képzőművészeti alkotásai még november 15-ig benyújthatók.

Csütörtökig a lakosság 5100 milliárd forintért vásárolt a legnépszerűbb hazai állampapírból, a MÁP+-ból, ennek mintegy 27 százalékát a kincstárnál jegyezték az államtitkár ismertetése szerint. Hangsúlyozta, hogy az intézménynél jobb konstrukciót az állampapír-vásárlására egyetlen pénzintézet sem kínál, hiszen

az államkincstárnál ingyenes az értékpapírszámla-vezetés, csak úgy, mint a jegyzés, az adásvétel, az újra befektetés, a kamat- és törlesztésfizetés.

További előny, hogy készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség sincs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.