Otthonteremtés félmillió magyarnak

Ez év október végéig 120 ezer család igényelte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ami az átlagos gyerekszámmal számolva csaknem félmillió főt jelent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2019. 12. 23. 9:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év október végéig 120 ezer család igényelte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ami az átlagos gyerekszámmal számolva csaknem félmillió főt jelent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a hét végén, hozzátéve, hogy a kormányzati támogatás összege ezzel 363 milliárd forintra nőtt. A 2015. július 1-jétől, azaz négy és fél éve elérhető vissza nem térítendő támogatást igénylők mintegy fele kétgyermekes, 37 százalékuk pedig háromgyermekes család. Az Emmi azt is jelezte, hogy a megelőlegezett támogatással 57 ezer gyermek születését vállalták előre a szülők vagy a leendő szülők.

A családok tíz új lakóingatlan építéséből kilenchez, míg a használt lakásoknál minden nyolcadik vásárláshoz veszik igénybe a csokot. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják az igénylők. A tárca tájékoztatása szerint a csok mellé felvehető, garantáltan három százalék alatti kölcsönt, a lakáscélú jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást – amely szerint a július 1-jét követően megszületett második gyermek után egymillió, a harmadik gyermekkel négymillió forinttal csökken a családok jelzáloghitel-tartozása – és a falusi csokot már csaknem 15 ezren igényelték július és október között. – A kormány célja az otthonteremtési programon keresztül is az, hogy Magyarországon minél többen juthassanak saját otthonhoz, így minél könnyebb legyen a gyermekvállalás, a gyermeknevelés, a munka és az élet – közölte az Emmi.

A július óta elérhető falusi csokot a két legnagyobb folyósító pénzintézetnél mintegy 4200-an igényelték október végéig. Az OTP Bank a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy fiókjaiban 3500 ügyfél igényelte az új támogatási formát, átlagosan öt és fél millió forint összegben. A Takarékbank fiókjaiba több mint hétszáz igénylés futott be, amelyekből 250 esetben már a folyósítás is megtörtént. Fontos szempont, hogy a bankok adatai szerint nemcsak a jobban prosperáló országrészekben, hanem hátrányosabb helyzetű térségekben is nagy az igény a falusi csokra. Az OTP a legtöbb igénylést Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből, a Takarék-csoport Borsod, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyéből fogadta be. Lényeges segítséget jelent az akár tízmillió forintos babaváró támogatás is, amelyet több mint ötvenezer házaspár igényelt, s többségük már meg is kapott. Bár pontos adatok nincsenek, jelzések szerint a babavárót tízből hat-hét igénylő szintén lakáscélra használja. A legtöbben vásárláshoz, sokan felújítási-korszerűsítési munkálatokhoz vagy korábbi, nagyobb kamatozású hitel kiváltására igénylik az egy gyermek születésével nullaszázalékos, szabad felhasználású kölcsönt, amely három gyermek esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.