Ötvenháromezer gyerek vállalásáról döntöttek

Tovább bővült a csokot felvevő családok köre, miközben az utóbbi hónapokban szép számmal igényelték már a támogatás kistelepülési változatát is. A csok felhasználói mindeddig több mint ötvenezer gyermek vállalásáról döntöttek.

2019. 09. 25. 9:11
null
A kormányzati szlogen szerint Magyarországon a gyermek az első. Az állítást a milliókban mérhető támogatások is igazolják Fotó: Family Veldman Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) júliusig 111 ezer családnak segített, a támogatás összege elérte a 327 milliárd forintot – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy képviselői kérdésre adott, az Országgyűlés honlapján elérhető írásbeli válaszában. – Bár a családvédelmi akcióterv bevezetése óta nem telt el még sok idő, azonban már most látszik, hogy ezek sikeres és népszerű támogatási formák. Az akcióterv hatálybalépése óta összesen több mint ötvenezren igényelték a támogatások valamelyikét – jegyezte meg az államtitkár.

A csok új változatát, a szintén ­július óta elérhető falusi csokot az OTP Banknál két és fél hónap alatt több mint ­1800-an igényelték. Lapunk becslése szerint így szeptember közepéig legalább 3000-3500 család élt már a lehetőséggel. Mindezt érdemes összevetni a csok 2015. jú­liusi indulásával. Akkor az első három hónapban mintegy ötezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek. Minthogy most a csok mellett párhuzamosan annak kistelepülési változata is elérhető, utóbbi igénylése jelentős érdeklődésről tanúskodik.

Mint ismert, a falusi csok lényege az, hogy 2486 olyan ötezer lélekszámúnál kisebb településen, ahol az elmúlt években csökkent a népességszám, az eredeti csok új lakásra szóló támogatási összege használt ingatlan megvételére és felújítására is igénybe vehető. E szerint a háromgyermekes családok tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak vásárlás és felújítás esetén, saját ingatlan felújítására pedig ötmillió forintot.

A falusi csok mellé is felvehető a kamattámogatott hitel: előbbi esetben legfeljebb 15 millió forint, utóbbi esetben 7,5 millió. Szintén jú­liustól érhető el használt lakás vásárlására is a csok mellé igényelhető kamattámogatott, 10-15 millió forintnyi hitel. Lakáspiaci szakértők szerint ezeknek az intézkedéseknek a hatása igazán most, az ősz közepétől fog beérni.

Rétvári Bence közlése szerint a csoknak is köszönhetően a fiatal párok ötvenháromezer gyermek vállalásáról döntöttek. Hangsúlyozta, hogy ha 2010 után nem kezdik kiemelten támogatni a családokat, és a korábbi szinten állandósul a gyermekszületések száma, akkor 88 ezerrel kevesebb gyermek jött volna világra 2011 óta. Rétvári Bence arra is kitért, hogy „reneszánszát éli a házasság intézménye”: 2018-ban ötvenezernél is több házasság köttetett, ami 43 százalékkal több, mint 2010-ben. – A családbarát politikának hála, ma 188 ezerrel többen élnek házasságban, mintha a fordulatra nem került volna sor – jelezte az államtitkár.

Papír helyett kérelem

Az E-ingatlan-nyilvántartás teljesen átírja a földhivatali rendszer működését, megújítja Magyarországon az ingatlan-nyilvántartást – jelentette ki Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára tegnap a projekt nyitórendezvényén, Budapesten. Az államtitkár a várhatóan 2022-re lezáruló folyamatról azt mondta, biztonságosabb, átláthatóbb, gyorsabb és automatikus döntési folyamatokat is lehetővé tevő rendszer jön létre, amely az ország versenyképességében is mérhető eredményt hoz. Ezzel a lépéssel folytatódik a közigazgatási folyamatok elektro­nizálása, aminek következtében csökken a földhivatali eljárások átfutási ideje és költségszintje, miközben nő a jogbiztonság. Tuzson Bence hangsúlyozta, a papíralapú rendszert kérelemalapú váltja fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.