Ötvenmilliárdból javítják a mellékutakat

Az országos közúthálózaton 2010 óta összesen mintegy 5500 kilométernyi út újulhatott meg, csaknem 690 milliárd forint értékben – közölte a Magyar Közút.

2019. 08. 06. 17:21
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan 89 szakaszon, mintegy 250 kilométeren, ötvenmilliárd forint értékben valósulhatnak meg teljes körű útfelújítási projektek a Magyar falu program keretében – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Vértessomlón. Gyopáros Alpár hozzátette, hogy a Magyar Közút a napokban megindítja a program első ütemében szereplő beruházásokat.

Az országos közúthálózaton 2010 óta összesen mintegy 5500 kilométernyi út újulhatott meg, csaknem 690 milliárd forint értékben – közölte a Magyar Nemzetnek a Magyar Közút. A felújítások a következő évben is folytatódnak, ugyanis a központi költségvetési forrásokból a Magyar falu program keretében további ötvenmilliárdos forrást rendelt a kormány az útfelújítási programhoz, amely elsősorban a mellékutak helyreállítását célozza meg. Ezzel a vidék népességmegtartó képessége szempontjából kiemelten fontos összekötő- és bekötőutak rendbetételére lesz lehetőség, amely a későbbiekben a Magyar Közút üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd.

Fotó: Mirkó István

A Magyar falu programban szereplő beruházások első ütemében összesen 89 szakaszon vonulhatnak fel a kivitelezők, amelynek során a következő hónapokban a munkák nagyságrendjétől függően 30-180 napos átfutási idővel végezhetnek a szakemberek a teljes körű felújítási munkákkal, csaknem 250 kilométernyi szakaszon. A projektek össz­értéke meghaladja a nettó 23 milliárd forintot. Az ország mind a 19 megyéjében lesznek útfelújítási munkák.

Az egyes projekteknél a szükséges helyeken új alapréteget építenek be a szakemberek, a teherbírásukat vesztett felületeken a rossz burkolatot elbontják és új, teherbíró pályaszerkezetet építenek be a kivitelezők. A pályaszerkezet cseréje után kiegyenlítő réteg beépítésével a meglévő burkolat egyenetlenségeit megszüntetik, majd erre a felületre új kopóréteget terítenek. A szakemberek az út menti területeken is elvégzik a szükséges munkákat, például az árkok tisztítását, a vízelvezetést is helyreállítják, új közlekedési táblákat helyeznek ki, a projekt végén pedig az új kopórétegre új burkolati jelek is kerülnek. A munkálatok többnyire félpályás korlátozás mellett valósulnak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.