Ötvenmilliós bírságot kapott a BKK

A vállalat álláspontja szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság nem járt el kellő körültekintéssel.

Forrás: vg.hu2021. 01. 15. 12:12
null
Budapest, 2020. március 19. A BKK jegyárusító automatája a Krisztina körúton 2020. március 19-én. A koronavírus terjedésének megelõzése érdekében ideiglenesen bezárták a cég ügyfélközpontjait. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által 2020. július 6-án nyilvánosságra hozott ajánlattételi felhívását, amely az előnyomtatott tekercses kiszerelésű biztonsági hőpapírszelvények beszerzéséről szólt a jegyek és bérletek helyben történő nyomtatásához. A csütörtökön meghozott döntés vonatkozik a közbeszerzési dokumentumokra és valamennyi, a közbeszerzési eljárásban hozott ajánlatkérői döntésre is.

A KDB ezen felül a BKK-val szemben ötvenmillió forint bírságot is kiszabott, amelyet 15 napon belül kell átutalni. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, írja a Vg.hu.

A közbeszerzés értéke mintegy nettó 2,3 milliárd forint, a KDB eljárásának kérelmezői a Pátria Nyomda Zrt. és a ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.

A cégek egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a BKK szerint az ajánlatukban megajánlott biztonsági hőpapír nem optikai fehérítőmentes, és a biztonsági előírásoknak sem felel meg. Beadványukban azt is jelezték, hogy ezzel szemben egy másik versenytársuk, az iPixel Kft. ajánlatában mindkét műszaki elvárás teljesítése kifogásolható, ezt azonban hiába jelezték a BKK-nak, a fővárosi közlekedési vállalat vizsgálat nélkül úgy reagált, hogy az iPixel ajánlata megfelelő.

A hatóság megállapítása szerint az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzésekről szóló törvény több bekezdését is.

Az ügyben megszólalt a BKK is, a vállalat álláspontja szerint a KDB nem járt el kellő körültekintéssel, a kiszabott bírság pedig – egy folyamatban lévő, szerződéskötéssel még nem lezárt eljárásban – szokatlanul magas, ezért a döntést a BKK nem fogadja el.

Elmeszelték a BKK túlárazott közbeszerzését

Ötvenmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t a jegyértékesítő automatákban használt biztonsági hőpapír közbeszerzése miatt – közölte Wintermantel Zsolt pénteki Facebook-bejegyzésében.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.