Óvatos bizakodás jellemzi a vállalatokat a válságban

Valamivel több gazdasági szereplő gondolja úgy, nyertesen kerül ki a jelenlegi válságból, ugyanakkor a legtöbben még mindig nem látják mit hoz a közeli jövő. Abban azonban mindenki egyetért, kevésbé viseli meg a jelenlegi krízis a 2008-as összeomlásnál magyar gazdaságot. A HR-szakma szereplői szerint is a munkaerő megtartása a legtöbb foglalkoztató célja.

Nagy Kristóf
2020. 05. 13. 21:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében 3,5 évig tartott, mire visszaállt a munkanélküliség a 2008-as válság kirobbanása előtti szintre, a jelenlegi krízisben viszont jóval gyorsabb korrekció várható – hangzott el a Profession.hu a gazdaság újraindításának lehetőségeiről szóló konferenciáján. Ennek oka, hogy ma a magyar gazdaság jóval válságállóbb, beleértve a bankszektort, a cégeket és a háztartásokat is. A résztvevők online kérdőívre adott válaszai azt mutatják, óvatos optimizmus jellemzi jelenleg a munkáltatókat, 32,5 százalékuk látja úgy, nyertesen kerül ki a jelenlegi válságból, s 27,4 százalékuk gondolja, vállalkozása nem képes már a korábbi eredmények elérésére.

Az állásportál felméréséből kiderült, gyakorlatilag az álláshirdetések 70-80 százalékkal estek vissza, amikor az iskolákat márciusban bezárták, ezzel párhuzamosan a gazdaság is behúzta a vészféket. Az utóbbi időben ugyanakkor ismét megnőtt az új álláshirdetések száma, illetve a válság miatt munkájukat elvesztők körében a kereslet is nagyobb.

A vállalkozások körében végzett felmérés eredménye szerint ugyanakkor túlnyomó többségük olyan intézkedéseket vezetett be, amely nem érintette hátrányosan a munkavállalókat. A legelterjedtebb válságkezelési módszer az otthoni munkavégzés bevezetése volt. Ott, ahol nem volt lehetőség a home office-ra, jellemzően a munkaidőn és a beosztáson változtattak a foglalkoztatók. Jóval kevesen választották a bércsökkentést és a munkavállalók kényszerszabadságra küldését. Összességében azonban az elsődleges intézkedések nem az elbocsátásokat célozták, mivel a munkaadók egyöntetűen úgy látják, jó a jó csapat nélkülözhetetlen feltétele a sikeres újraindulásnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.