Óvatos hitelfelvevők a székelyek

Mindössze hét megyében és Bukarestben összpontosul a romániai bankbetétek több mint kétharmada, ami sokadszor jelzi az ország megyéi közötti hatalmas gazdasági szakadékot. A székelyföldi megyéknek vannak a leg­alacsonyabb hitelmutatói. Ez egyrészt annak a székely mentalitásnak a továbbélését jelzi, hogy csak azt szabad elkölteni, amit megkerestek, ugyanakkor a két megye még mindig a térség iránti mérsékelt befektetői érdeklődést tükrözi.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2020. 01. 08. 15:27
null
Temesvári bank. Kulturális és gazdasági tényezők is befolyásolják az ügyek intézését Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érzékletesen rajzolják fel Románia hitelezési és megtakarítási térképét a Román Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái. A lejben és devizában elhelyezett bankbetétek összesített értéke meghaladja a 176 mil­liárd lejt (­1 lej 69,3 forint). Az egy főre jutó bankbetétek értéke országos szinten 9006 lej, ezt az átlagot mindössze Kolozs megye (17 978 lej/fő), Szeben megye (10 921 lej/fő), valamint az együtt számolt Bukarest és Ilfov megye (35 982 lej/fő) átlaga haladja meg. A statisztikák a lakossági megtakarítások mellett a nem pénzügyi vállalatok betéteit is tartalmazzák, így a cégek megtakarításai bizonyos mértékig torzítják az adatokat – különösen a főváros és a nagyobb gazdasági központok esetében.

A keleti szomszédunk egyes megyéi közötti gazdasági szakadék ijesztő mértékét jelzi viszont, hogy a bankbetétek 68 százaléka hét megyében és a fővárosban összpontosul, és ezt az állapotot erősítik a hitelekkel kapcsolatos jegybanki számsorok is. A ­Transindex hírportál számításai szerint az egy főre jutó bankhitel országos átlaga 13 801 lej, ezt a szintet viszont mind­össze a főváros és öt megye, Kolozs (21 645 lej/fő), Brassó (20 373 lej), Temes (18 941 lej), Konstanca (15 541 lej) és Szeben (14 899 lej) haladta meg.

Az igénybe vett hitelmennyiséget gyakran szokták párhuzamba állítani az eladósodottsági mutatókkal. Szakemberek szerint viszont az egészséges mértékű eladósodottság jó hatású, a hitelezési aktivitás és a gazdasági fejlődés között ugyanis szoros pozitív kapcsolat van. A többiekhez viszonyítva jelentős hitelmennyiséggel rendelkező megyék sok esetben megengedhetik maguknak az abszolút értékben vett nagyobb eladósodottságot. Bár Kolozs megyében a legnagyobb a lakosság és vállalatok által felvett hitel mennyisége, értéke (14,9 milliárd lej) nem sokkal haladja meg a betétekét (12,4 milliárd lej), így a hitel-betét arány mindössze 1,2.

Temesvári bank. Kulturális és gazdasági tényezők is befolyásolják az ügyek intézését
Fotó: Havran Zoltán

De nemcsak a nagy regionális központokkal rendelkező megyék vállalnak hasonló kockázatot, olyan megyék is előkelő helyet foglalnak el ezen a táblázaton, amelyek az egy főre jutó betétek szempontjából rosszabbul szerepelnek. Így az olyan, nagy ipari lehetőségekkel rendelkező megyék, mint Iași, Temes vagy Brassó mellett olyan „törékenyebbek” esetében is legalább a betétállomány kétszerese a felvetthitel-állomány, mint Tulcea, Olt, Gorj, Botoșani, Giurgiu vagy éppen Arad megye.

A hitel-betét mutatók Hargita, Neamț, Kovászna és Hunyad megye esetében a legalacsonyabbak. A két székelyföldi megye, Hargita és Kovászna – történelmi nevén Háromszék – esete azért különösen érdekes, mert az egy főre jutó betétek tekintetében egyikük sem tartozik a sereghajtók közé: Hargita a 20., Háromszék pedig 28. az összesen 41 megye közül. A banki finanszírozások tekintetében viszont úgy tűnik, hogy a székelyek különösen visszafogottak. Ez egyrészt annak a mentalitásnak a továbbélését jelzi, hogy csak azt szabad elkölteni, amit megkerestek, másrészt a két megye még mindig az országos átlag alatti ipari potenciált és a térség iránti mérsékelt befektetői érdeklődést tükrözi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.