Óvatosabb az idén a Mol is

A vállalatcsoport több üzemében megkezdte a kéz- és felületfertőtlenítők gyártását.

2020. 04. 09. 9:27
null
A cégcsoporthoz tartozó Mol-Lub Kft. két hét alatt állt át a fertőtlenítő folyadék gyártására Fotó: MTI/Mol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány időtartamával és hatásával kapcsolatos bizonytalanság, a külső környezet rendkívüli volatilitása és a piaci igények kiszámíthatatlansága miatt a Mol Nyrt. is több intézkedést hozott. A társaság szerdán tájékoztatott arról, hogy visszavonja a 2020. évi kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményét érintő célkitűzését. Emellett ebben az évben negyedével csökkenti a beruházási költségeit, egészen 1,5 milliárd dollár (495 milliárd forint) alá. Ennek részeként a cég áttekinti az egyes projekteket, és a nem alapvető beruházásokat elhalasztja. A készpénz-tartalékolás céljával felülvizsgálja a működési kiadásait is.

A cégcsoporthoz tartozó Mol-Lub Kft. két hét alatt állt át a fertőtlenítő folyadék gyártására
Fotó: MTI/Mol

A társaság azt is jelezte, hogy az azeri gázmezőben (ACG) megszerzendő 9,57 százalékos részesedés tranzakciójának lezárása után is körülbelül 2-2,5 mil­liárd dollár (akár 875 milliárd forint) áll majd rendelkezésére. Így egy hosszabb ideig tartó válságot is képes átvészelni, illetve amint minden visszarendeződik a normális kerékvágásba, megragadná a kínálkozó lehetőségeket. Addig a pontig viszont a Mol visszatartja a 2019-ben keletkezett adózás utáni teljes nyereségét, hogy majd akár osztalékként – részben vagy egészben – fizesse ki később.

– Az energiaipar, bár jobban ellenáll a gazdasági nehézségeknek, mint mások, mégis a bizonytalanság olyan időszakába lépett, amellyel valószínűleg még soha nem találkozott. Olyan szélsőséges forgatókönyvek fordulhatnak elő, amelyeket néhány hete még el sem tudtunk elképzelni – mondta Hernádi Zsolt a fenti lépések indoklásaként. A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója úgy vélte: a társaság jó állapotban lép a nehéz időszakba, és erősebben, fontos tanulságokkal jön majd ki belőle. – Mindez a humán erőforrásba való befektetésen múlik, közel 25 ezer kollégám munkáján – mondta a cégvezető. Hernádi Zsolt kiemelte, rendkívül büszke azokra a kollégái­ra, akik előálltak a gondolattal, hogy egy kenőanyag-gyártósort állítsanak át tisztító- és fertőtlenítőszerek gyártására. – Ez valószínűleg jó üzleti javaslat lett volna szokásos időkben is, ma már azonban felelősségünk és kötelességünk, hogy innovatív megoldásokkal segítsük a vírus visszaszorítását, munkavállalóink védelmét és országunk működését, egymás mellett harcolva a kormánnyal, a hatóságokkal és a közösségekkel – fejtette ki álláspontját Hernádi Zsolt, utalva a nemrégiben meghozott döntésre. Eszerint a vállalatcsoport több üzemében megkezdte a kéz- és felületfertőtlenítők gyártását, amelyeket elsősorban az egészségügyi intézmények és szervezetek kapnak meg, másodsorban pedig kereskedelmi forgalomba kerülnek. A Mol naponta ötvenezer liter fertőtlenítőt állít elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.