Paks II-ről tárgyalt a Roszatom vezérével Orbán Viktor

Alekszej Lihacsovot a Karmelita kolostorban fogadta a kormányfő, a projektben soron következő feladatokról is egyeztettek.

Forrás: MTI2020. 12. 03. 10:58
null
Budapest, 2020. december 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának találkozója a Karmelita kolostorban 2020. december 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A találkozón részt vett Alekszandr Merten, a Roszatom tanácsadója, a Rusatom Nemzetközi Hálózat rangidős alelnöke, Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete, a magyar kormány részéről pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Süli János, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházásért felelős tárca nélküli miniszter is.

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Szergejev nagykövettel fog kezet
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az egyeztetésen elhangzott: az új paksi atomerőművi blokkok megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak és a biztonsági követelményeknek.

A klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon egyaránt támaszkodnia kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra. A magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta, hazai forrásból.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a tárgyaláson a felek értékelték a Paks II projekt előrehaladását, eszerint a beruházás az ütemterv szerint halad. Az elmúlt év számos fontos lépései között szó esett a létesítési engedély iránti kérelem júniusi benyújtásáról az Országos Atomenergia Hivatal felé, illetve arról is, hogy a projekt novemberben megszerezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamos létesítési engedélyét. A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is.

A felek áttekintették a közeljövő főbb feladatait, ezek sorában kiemelkedően fontosak az építkezés első földmunkái – a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása –, melyek 2021 első felében kezdődhetnek el.

A találkozón elhangzott az is, hogy várhatóan 2021 őszén adja ki az OAH a létesítési engedélyt, melynek birtokában elindulhatnak az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.