Palkovics: Cél a magyar gazdaság digitális átalakítása

Ősztől új pályázat ösztönözheti a magyar és szász vállalkozások innovatív együttműködéseit.

2020. 08. 25. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A digitalizáció, a hidrogéntechnológia és a körforgásos gazdaság voltak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Thomas Schmidt, szász tartományi regionális fejlesztésért felelős miniszter találkozójának fő témái 2020. augusztus 25-én, Budapesten. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat a kis- és középvállalkozói és a felsőoktatási együttműködésben, az elektromobilitás fejlesztésében is érdemes elmélyíteni.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt szakpolitikai célja Magyarországot Európa élenjáró országai közé emelni a digitális szolgáltatások, a gazdaság digitális átalakítása terén. Az 5G-hálózatok megkezdett fejlesztései megalapozhatják, hogy hazánk az 5G-alkalmazásokban a világ élvonalába lépjen előre. Az innovációs tárca nagyszabású szuperszámítógépes fejlesztési programot indított arra törekedve, hogy a nemzeti HPC-központ bővülő kapacitásait a hazai kutatóhelyek mellett az innovatív vállalkozások is igénybe vehessék 2022 elejére.

A digitalizációnak kulcsszerepet kell játszania a villamosenergia-rendszer klímabaráttá tételében is. A magyar álláspont szerint minden tiszta energiaforrás és technológia hasznosítását fontolóra kell venni a karbonsemlegesség 2050-re célul tűzött elérésében. A hidrogén energiatárolóként hozzájárulhat a megújuló energiatermelés kiegyensúlyozásához, lehetőséget teremt számos ágazat – többek között a vas- és acélipar, a cementipar és a távolsági áruszállítás – szénmentesítésére. Palkovics László arra hívta fel a figyelmet, hogy ki kell aknázni az atomenergia hidrogéntermelésben rejlő lehetőségeit is. A magyar hidrogéngazdaság fejlődése önálló fejezetként szerepel a 2020 elején bemutatott Nemzeti Energiastratégiában, zajlik a nemzeti hidrogén-koncepció kidolgozása.

A magyar tárcavezető kifejtette, hogy a kormány a hazai hulladékgazdasági ágazat gazdaságpolitikai szerepének növelésén, a fenntarthatósági célok teljesülésének biztosításán dolgozik. Folyamatban van a körforgásos gazdaság irányába való elmozduláshoz szükséges komplex intézkedések bevezetése, készül a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Stratégia is.

A magyar fél a találkozón a budapesti és drezdai műszaki felsőoktatási intézmények együttműködésének magasabb szintre emelését, közös kutatási témák meghatározását javasolta. Az egyeztetésen elhangzott, hogy az innovatív vállalkozások nemzetközi versenyképességét erősítő EUREKA-program magyar–szász kétoldalú felhívásának meghirdetése idén ősszel várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.