Palkovics László: A Mátrai Erőmű megvásárlása néhány hónapon belül lezárulhat

2029-ig a szén-alapú áramtermelést megszüntetik, ez is feltétele ugyanis annak, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2050-re kitűzött klímacélokat – mondta a miniszter.

Forrás: HÍR TV2020. 01. 08. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okokkal indokolta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában, hogy az állam megvásárolja az Opus Global Nyrt.-től a Mátrai Erőművet. A tárcavezető kijelentette: 2029-ig a szén-alapú áramtermelést megszüntetik, ez is feltétele ugyanis annak, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2050-re kitűzött klímacélokat.

Mi a terv a Mátrai Erőművel kapcsolatban, továbbra is lignitet égetnek majd? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

– Semmiképpen nem szeretnénk lignitet égetni az erőműben, ugye 2029-ig van az erőmű blokkjainak megfelelő ütemezéssel működési engedélye. Azt tervezzük, hogy 2029-ben már lignitet nem fogunk égetni, hanem magát a létesítményt, az ottlévő infrastruktúrára alapozva átalakítjuk olyan értelemben, hogy megtartsa azt a funkcióját, ami hálózatstabilitási szempontból fontos, tehát továbbra is áramot fog termelni, viszont ezt olyan módon teszi, ami a környezetet sokkal kisebb mértékben vagy egyáltalán nem terheli. Magyarország karácsony előtt elfogadta a 2050-es klímasemleges pozíciót, tehát azt mondtuk, hogy úgy látjuk, ha egyébként a jogi, pénzügyi és műszaki feltételek rendelkezésre állnak akkor országunk ezt tudja teljesíteni, ebben a folyamatban a Mátrai Erőmű teljes zöldítése egy nagyon komoly projektet fog jelenteni – tette hozzá Palkovics László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.