Palkovics László: Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetők számára

Az elmúlt évek nagyszámú külföldi befektetése azt mutatja, hogy Magyarország rendkívül vonzó, noha sokan még nem ismerik azokat az eredményeket, amelyet a magyar gazdaság 2010 óta elért – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Brüsszelben, az európai gazdasági csúcstalálkozó szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.

Forrás: MTI2019. 05. 07. 15:51
PALKOVICS Lszl
Budapest, 2018. oktber 2. Palkovics Lszl innovcis s technolgiai miniszter az Energetikai Innovcis Tancs alakul lsn az Innovcis s Technolgiai Minisztrium (ITM) knyvtrtermben, Budapesten 2018. oktber 2-n. MTI Fot: Balogh Zoltn Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter aláhúzta, a magyar gazdaság sikerét jelzi, hogy tavaly 98 külföldi nagyvállalat döntött úgy, hogy Magyarországon létesít gyárat, kutatóintézetet, vagy kezd valamilyen gazdasági tevékenységbe.

Annak ellenére így van ez, hogy egyes gazdasági szereplők előtt nem ismert a tavalyi 5 százalékos magyar gazdasági növekedés, vagy az, hogy a kilenc évvel ezelőtti 10 százalék fölötti munkanélküliségi mutató tavaly már 3,6 százalékra csökkent – közölte.

Megemlítette ugyanakkor azt is, hogy a magyar tulajdonú vállalatok és a magyar munkavállalók termelékenységének javulnia kell. A magyar innováció és kutatás uniós összehasonlításban a 22. helyen áll, amelyen javítani kell egyebek mellett a kutatási rendszer megváltoztatásával, az egyetemekkel való együttműködés révén, valamint a magyar kis-, és közepes vállalkozások saját termékeinek kifejlesztésének és gyártásának támogatásával – húzta alá.

A miniszter elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság sikere egyebek mellett abban áll, hogy egyes, kezdetben politikailag kedvezőtlennek tűnő intézkedések hosszabb távon mégis javulást hoznak. Példaként egyebek mellett a munkaerőhiányt említette, amelyet tájékoztatása szerint a magyar kormány nem a külföldről hozott munkavállalókkal kíván orvosolni, hanem lehetőséget teremt arra, hogy a munkakeresőket becsatornázza a munkaerőpiacra vagy az onnan korábban kikerültek visszataláljanak oda.

„Magyarország úgy gondolja, a magyar emberek képesek arra, hogy jól dolgozzanak, az állam feladata pedig az, hogy ebben segítse őket” – mondta.

Kiemelte, a közmunkaprogramban korábban részt vevők több mint fele mára az elsődleges munkaerőpiacon dolgozik, és rendes fizetést kap a munkájáért. A magyar, munkaalapú társadalom, amelynek innovációs alapját a kormány a kutatás-fejlesztés fokozott támogatásával erősíti – tette hozzá Palkovics László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.