Parlamenti terítéken a jövő évi adócsomag

A jövő évi adócsomag segít megőrizni az elért eredményeket, valamint hozzájárul az uniós átlagot meghaladó növekedés fenntartásához – mondta Tállai András az adótörvények általános vitáján.

Magyar Nemzet
2019. 06. 19. 12:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jövő évi adócsomag segít megőrizni az elért eredményeket, valamint hozzájárul az uniós átlagot meghaladó növekedés fenntartásához – mondta kedden Tállai András az adótörvények általános vitáján. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI szerint emlékeztetett arra, hogy a csomag tartalmazza a gazdaságvédelmi akcióterv adóintézkedéseit is. Szintén szerepel a javaslatok között, hogy a fejlesztési kedvezmény ne csak az 500 millió forint értékhatár fölötti beruházásoknál, hanem a kisvállalkozókat vagy közepes vállalkozókat is érintő, ötven- és százmillió forintos értékhatárnál is járjon. Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy a családvédelmi akcióterv részeként azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és a gyermekeket saját háztartásukban legalább 12 évig nevelték, mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Az államtitkár elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét az inflációnak megfelelően ki kell igazítani, így a járulék összege január 1-jétől havi 7500 forintról havi 7710 forintra változik. A jövedéki törvényt érintő módosítások közül kiemelendő a dohánygyártmányokat érintő változás: az uniós adóminimum elérése érdekében 2020-tól 2021. január 1-jéig három lépcsőben emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány adómértéke. Tállai András arról is beszélt, hogy a reklámadó mértéke 2019. július 1-jétől, időlegesen, 2022. december 31-ig 0 százalék lesz. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kisvállalati adót alkalmazó cégek terheit is mérséklik. A közteher kulcsa 13-ról 12 százalékra csökken. Ez várhatóan ötmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, de könnyítést jelent az adóelőleg-feltöltés eltörlése és a szálláshely-szolgáltatást terhelő áfa öt százalékra csökkentése is. Január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, mivel a cégek az újonnan bevezetett adózási formákat választják inkább.

A jobbikos Kőrösi Anita kedvezőnek ítélte a gyermekeket nevelő nők adókedvezményét, de szerinte azt a háromgyerekeseknek is meg kellene adni. A szocialista Tóth Csaba közölte, támogatják az adócsökkentést tartalmazó lépéseket, de helyes lett volna, ha a munkáltatók mellett a munkavállalók terhei is csökkennek, mert így 2020-ban is a magyar dolgozók maradnak az unióban az egyik leginkább adóztatott csoport. A DK nem támogatja a javaslatot, mert a párt szerint a kormány azoknak segít, akik számára a legkedvesebbek. Az LMP szerint a kormány adópolitikája a gazdagokat támogatja, míg a Párbeszéd úgy látja: nem azok adóját csökkentik, akikét emelték 2010 után. Bánki Erik (Fidesz) a tervezet céljának nevezte, hogy minél több társadalmi réteg és vállalkozás kedvezőbb feltételekkel adózhasson. Hargitai János (KDNP) a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy az adócsökkentések mellett is 1366 milliárd forinttal nőnek a bevételek a 2020-as költségvetésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.