Példaértékű összefogás az agráriumért

Magyar Nemzet
2019. 05. 21. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétszázezren írták már alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által indított petíciót, ezzel tiltakozásukat kifejezve az ellen, hogy Brüsszel az agrárforrásokból támogassa a bevándorlókat.

Nagy István agrárminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta: a kormány a kezdetektől a petíció és a magyar gazdák mellé állt. Az eredmény minden várakozásukat felülmúlta, példaértékű és nagyon széles együttműködés jött létre a gazdatársadalomban. – Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megvédjük a brüsszeli tervektől a magyar gazdákat és az agráriumot, ehhez a legfontosabb lépés a vasárnapi európai parlamenti választás – tette hozzá a miniszter.

– A jelenlegi bevándorláspárti brüsszeli vezetés hiába tagadja, csökkenteni akarja az agrárpénzeket, hogy a közös agrárpolitikából, a kapból elvont támogatásokkal a migránsok letelepedését és vidéki közösségekbe való integrációját pénzelje – jelentette ki Nagy István. A magyar agráriumra mintegy negyedével kevesebb forrás jutna, ami sokak megélhetését veszélyeztetné. Ráadásul Nagy István szerint jelentősen drágulnának az élelmiszerek, szűkülne a kínálat, s kétes eredetű és minőségű importélelmiszerek lepnék el a magyar és az euró­pai piacot.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, az aláírásgyűjtés két hónap alatt nemzeti üggyé nőtte ki magát, messze túlmutat ágazatokon vagy politikai véleménykülönbségeken. Szerinte komoly társadalmi támogatottsága van a magyar érdekek megvédésének. Jakab István, a Magosz elnöke elfogadhatatlannak nevezte a támogatások csökkentését. A tervezet szerint a következő ciklusban a kapban a magyar közvetlen kifizetések 16,4, a vidékfejlesztési támogatások 26,6 százalékkal csökkennének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.