Pénzbüntetéssel megúszta az amerikai dízelbotrányt a Daimler

Büntetést fizet az Egyesült Államoknak, kártérítést a vásárlóknak, de nem bélyegzik meg csalóként a gyártót a manipulálásárt.

2021. 03. 15. 11:12
FRANKFURT, GERMANY - SEPT 2019: silver gray MERCEDES-BENZ GLC 300 E 4MATIC electric SUV, IAA International Motor Show Auto Exhibtion
FRANKFURT, GERMANY - SEPT 2019: silver gray MERCEDES-BENZ GLC 300 E 4MATIC electric SUV, IAA International Motor Show Auto Exhibtion. Fotó: Dmitry Eagle2308 Orlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai szövetségi bíróság jóváhagyta, hogy a Daimler büntetést fizessen a járműveiben használt dízelmotorok kibocsátási értékeinek a manipulálása miatt – olvasható a Spiegel hasábjain. Miután az amerikai szövetségi bíróság megadta a jóváhagyást, így a megegyezés érvénybe lép.

A gyártó személyautói és kisteherautói ellen indított eljárás szerint 250 ezer autó sértette meg a károsanyag-kibocsátási normákat az észak-amerikai országban.

A hatóságok szerint a Daimler olyan programokat telepített a dízel modellekbe, amelyek észlelték, hogy a motort éppen tesztelik, és ilyenkor visszavették a károsanyag-kibocsátást, ami egyébként – normál, utcai üzemmódban – jóval meghaladta az előírt értékeket.

Mercedes SUV a frankfurti motor show-n. Mást mutattak, mást tettek

A Daimler a megállapodás értelmében másfél milliárd dollárt (1,26 milliárd eurót) köteles megfizetni. Emellett a német cég 875 millió dollár kártérítést juttat az érintett vásárlóknak. További 550 millió dollárral hozzájárul a környezeti károk kompenzációjához. Emellett 127 és fél millió dollárt kell fizetniük Kalifornia államnak, amelyet az környezetvédelmi projektekhez használhat fel.

A Daimler fontos lépésnek nevezte a megegyezést a dízelbotrány rendezésében, ám tagadta az ellene megfogalmazott állításokat.

A cég részéről hangsúlyozták, hogy a megegyezés révén sikerült elkerülni a hosszadalmas bírósági eljárást, amely jogi és pénzügyi kockázatokkal járt volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.